Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Maďarsko oslávilo 80.narodeniny expremiéra Horna, pre chorobu bez neho

Bývalý maďarský priemiér Gyula Horn Foto: TASR/AP Photo

Minister zahraničných vecí Hornovej vlády László Kovács uviedol, že Gyulas Horn plnil dôležitú úlohu v maďarskej i európskej politike.

Budapešť 5. júla (TASR) – Maďarský expremiér Gyula Horn sa dnes dožil 80 rokov.

Jeho narodeniny na uzatvorených oslavách si dnes v Budapešti pripomenuli bývalí a terajší ľavicoví i liberálni poslanci, ale aj niekdajší členovia vlády. Horn sa zo zdravotných dôvodov osláv nezúčastnil, uviedla maďarská tlačová agentúra MTI.

Medzi hosťami podujatia bol aj predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy či minister zahraničných vecí Hornovej vlády László Kovács, vtedajší šéf rezortu obrany György Keleti a ďalší.

Kovács pre MTI uviedol, že Horn plnil dôležitú úlohu v maďarskej i európskej politike. "Expremiér posilnil demokraciu a právny štát, čím potvrdil, že socialisti ani v najmenšom nie sú nepriateľmi demokracie," dodal bývalý šéf diplomacie.

Horn, ktorý je v štátnom sanatóriu od roku 2007, bol zakladajúcim členom MSZP, neskôr jej predsedom a od roku 1994 predsedom maďarskej vlády, a zohral významnú úlohu pri zbúraní železnej opony. Z politiky odstúpil kvôli vážnemu zdravotnému stavu v roku 2007, poslancom parlamentu však zostal až do roku 2010.

Maďarský expremiér, ktorý 19. marca 1995 podpísal s vtedajším slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom zmluvu medzi Maďarskou republikou a SR o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, sa na verejnosti ukázal naposledy pri príležitosti svojich 75. narodenín.

Hosťami osláv vtedy boli vtedajší najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher.