Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tisíce Maďarov protestovali proti rozšírení jadrovej elektrárne

Foto: TASR/MTI

Demonštranti požadovali, aby o otázke rozšírenia Paksu bolo vyhlásené referendum.

Budapešť 2. februára (TASR) - Rozhodnutie o rozšírení atómovej elektrárne v Paksi nemôže byť súkromnou záležitosťou premiéra Viktora Orbána. Zhodli sa na tom dnes v Budapešti rečníci opozičnej demonštrácie, ktorej sa napriek nepriaznivému počasiu zúčastnili tisíce ľudí.

Organizátori protestnej akcie vzhľadom na problémy na cestách kvôli poľadovici a mrznúcemu dažďu vyzvali sympatizantov z vidieka, aby necestovali do hlavného mesta. Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság sa aj napriek tejto výzve neďaleko parlamentu na ulici Alkotmány zišlo niekoľko tisíc odporcov rusko-maďarskej dohody.

Demonštranti požadovali, aby o otázke rozšírenia Paksu bolo vyhlásené referendum.

Predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány vytýkal vláde, že uzavrela dohodu s Rusmi potajomky a bez akéhokoľvek poverenia. "Cieľom tejto dohody nie je nič iné, iba opäť napchať peniazmi vrecká svojich kamarátov," povedal v prejave bývalý minister životného prostredia Imre Szabó z Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Podľa jeho slov namiesto rozširovania atómovej elektrárne by bolo potrebné modernizovať a zatepľovať panelové byty, vládny Fidesz však míňa peniaze na výstavbu štadiónov.

Szabó vyjadril presvedčenie, že ak Fidesz zostane po aprílových parlamentných voľbách pri moci, tak režijné náklady domácností po súčasnom znižovaní stúpnu a vysvitne, že pakt s Rusmi o rozšírení elektrárne vyjde Maďarsko veľmi draho.

Šéf opozičnej aliancie Spolu-PM (Együtt-PM), expremiér Gordon Bajnai, upozornil na to, že úver od Ruska na rozšírenie pakšskej elektrárne nebude znamenať iba to, že Maďarsko dlhuje Rusku, ale aj to, že Maďarsko bude patriť pod ruský vplyv. "V aprílových parlamentných voľbách voliči rozhodnú nielen o tom, kto bude v novom cykle vládnuť, ale aj o tom, či Maďarsko bude závislé na krajine bývalého Sovietskeho zväzu, alebo bude nezávislou, demokratickou európskou krajinou," dodal Bajnai.

Na rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi o dva nové bloky sa dohodol 14. januára v Moskve maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.