Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko zostane výhradným vlastníkom jadrovej elektrárne v Paksi

Foto: TASR/MTI

Podľa agentúry MTI to dnes v Budapešti vyhlásil maďarský minister národného hospodárstva Mihály Varga.

Budapešť 11. júna (TASR) - Maďarsko zostane výhradným vlastníkom jadrovej elektrárne v Paksi aj po jej rozšírení o dva nové bloky, preto aj stanovenie ceny vyrobenej elektrickej energie bude výhradne v maďarských rukách. Podľa agentúry MTI to dnes v Budapešti vyhlásil maďarský minister národného hospodárstva Mihály Varga.

V parlamentnej diskusii k maďarsko-ruskej vládnej dohode o pôžičke k výstavbe dvoch blokov Varga povedal, že ruský úverový rámec v hodnote 10 miliárd eur pokryje 80 % nákladov projektu, zvyšok uhradí Maďarsko z vlastných zdrojov.

Podmienky pôžičky sú podľa jeho slov výhodnejšie než tie, ktoré ponúka finančný trh, pričom jej splatnosť je 30 rokov. Splácanie istiny sa začne po spustení prevádzky blokov. V prvých 11 mesiacoch bude úrok 3,95-%, potom sa v sedemročných cykloch bude postupne zvyšovať.

Minister zdôraznil, že náklady úveru, keďže nejde o trhový úver, nebudú zabudované do ceny elektriny. Zhruba 40 % projektu bude realizovaných maďarskými spoločnosťami, čo im prinesie príjmy vo výške najmenej 4 miliardy eur, z ktorých do štátneho rozpočtu pôjde 1 miliarda eur, uzavrel Varga.

Rusko a Maďarsko podpísali 1. apríla medzivládnu dohodu o pôžičke 10 miliárd eur určených na rozšírenie jadrovej elektrárne v Paksi.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití atómovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.