Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament rozhodne o uznesení k ukrajinskému školskému zákonu

Maďarský parlament, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh uznesenia podporuje maďarská vláda, blok vládnych strán aj opozičné strany, ktoré majú v zákonodarnom zbore svoje frakcie.

Budapešť 19. septembra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu dnes budú hlasovať o návrhu uznesenia, ktoré vyzýva ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby nepodpísal spornú novelu školského zákona. Tá je podľa Budapešti namierená proti menšinám žijúcim na Ukrajine.

Návrh uznesenia podporuje maďarská vláda, blok vládnych strán aj opozičné strany, ktoré majú v zákonodarnom zbore svoje frakcie, informovala agentúra MTI.

V súvislosti s ukrajinskou novelou sa Maďarsko obráti aj na Organizáciu Spojených národov, povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v New Yorku, kde sa zúčastní zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. "Ukrajinský zákon porušuje pravidlá týkajúce sa menšín," zdôvodnil šéf diplomacie, podľa ktorého je uvedená legislatíva v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ukrajiny aj s európskymi právnymi normami.

Novela schválená 5. septembra podľa Maďarska vážne porušuje práva maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti. Zákon je podľa Maďarska protieurópsky, porušuje základné ľudské i menšinové práva a môže spôsobiť ďalšiu destabilizáciu Ukrajiny.

V prípade, že novela vstúpi do platnosti, dotkne sa viacerých národnostných menšín. Odmietavý postoj k nej preto majú aj Rumunsko, Bulharsko či Poľsko, povedal minulý pondelok predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh z vládnej strany Fidesz.

Podľa novely budú menšiny žijúce na Ukrajine - po trojročnom prechodnom období - zbavené možnosti vzdelávať sa vo svojom rodnom jazyku, s výnimkou materských škôl a nižšieho stupňa základných škôl.