Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil misiu v Čade a leteckú dohodu s Rwandou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V rámci misie pôjde do Čadu na jar budúceho roka 200 príslušníkov maďarskej armády.

Budapešť 6. novembra (TASR) - Maďarské Národné zhromaždenie schválilo v pondelok vyslanie vojakov maďarských ozbrojených síl do afrického Čadu a dohodu o leteckej doprave medzi Maďarskom a Rwandou. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V rámci misie pôjde do Čadu na jar budúceho roka 200 príslušníkov maďarskej armády. Za vyslanie hlasovalo v 199-člennom zákonodarnom zbore 143 poslancov, 30 bolo proti a dvaja sa zdržali hlasovania.

V schválenom uznesení sa uvádza, že Maďarsko má záujem na medzinárodnom úsilí presadzovania mieru a bezpečnosti, ako aj na boji proti terorizmu. "Aj s prihliadnutím na pozývací list prezidenta Čadu dáva parlament súhlas na poskytovanie poradných, podporných a výcvikových úloh príslušníkmi misie maďarského kontingentu na území Čadu. Cieľom misie je prispieť k zníženiu nelegálneho migračného tlaku na Európu posilnením stability v africkom regióne Sahel. Tým by sa mala posilniť aj bezpečnosť transatlantického regiónu," píše sa v schválenom dokumente.

Do Čadu pôjde maximálne 200 maďarských vojakov, v čase výmeny ich tam bude môcť byť najviac 400. Misia potrvá do 31. decembra 2025. Jej cieľom bude chrániť aj tamojších maďarských občanov.

Zákon o dohode o leteckej doprave medzi Maďarskom a Rwandou schválilo 164 poslancov, 15 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania.

Medzi Maďarskom a Rwandou neexistuje bilaterálna dohoda o leteckej doprave, ktorá by umožňovala priamu leteckú dopravu medzi oboma krajinami. Na strane Rwandy bolo potrebné, aby rwandská letecká spoločnosť priamo ponúkla lety do Budapešti prostredníctvom obchodných dohôd s európskymi leteckými spoločnosťami a bolo tak možné zabezpečiť lepšie letecké spojenie medzi Rwandou a strednou a východnou Európou.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)