Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Parlament schválil zákony na zamedzenie prílevu migrantov

Vlak s vyše 500 migrantmi smerujúci z Budapešti do Šopronu zastavila polícia vo štvrtok 3. septembra 2015 popoludní v Bicske. Cudzinci kládli policajtom pasívny odpor, z čoho vzniklo niekoľko konfliktov. Vo dvoch prípadoch zasahovali lekári. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia.

Maďarský parlament prijal dnes sériu zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a na ich základe vytvoria pri hraniciach tranzitné zóny pre migrantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Maďarsko buduje na svojej hranici so Srbskom plot v snahe zastaviť príchod migrantov po tom, ako do krajiny v uplynulých mesiacoch prišli desaťtisíce utečencov, pochádzajúcich prevažne zo Sýrie či Afganistanu.

Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia.

Podľa schválených legislatívnych návrhov bude okrem toho možné podávať žiadosti o azyl na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené.
Migrantku, ktorá leží v náručí s dieťaťom na koľajniciach, zatýkajú policajti v maďarskom meste Bicske vo štvrtok 3. septembra 2015.
Foto: TASR/AP

Súčasťou zmien v maďarskej legislatíve je aj zavedenie novej právnej kategórie - krízovej situácie spôsobenej masovým prisťahovalectvom, píše tlačová agentúra MTI.

Za predlohu, ktorú predložil minister vnútra Sándor Pintér a ktorej súčasťou je úprava desiatich legislatívnych noriem, hlasovalo napokon 140 zákonodarcov z vládnych strán Fidesz a KDNP, ako aj z Jobbiku, proti bolo 33 poslancov z radov maďarských socialistov z MSZP, strany Politika môže byť iná (LMP), Demokratickej koalície (DK) a ďalších opozičných subjektov.

Krízovú situáciu spôsobenú masovým prisťahovalectvom bude môcť na základe iniciatívy najvyššieho predstaviteľa budapeštianskej alebo príslušnej župnej polície a šéfa úradu pre utečencov, na následný návrh príslušného ministra vyhlásiť vládny kabinet, a to maximálne na obdobie šiestich mesiacov. Po uplynutí tohto obdobia bude možné krízovú situáciu predĺžiť.
Migranti podliezajú ochranný žiletkový plot na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke neďaleko maďarského Szegedu 27. augusta 2015. Do Maďarska prešlo z o Srbska za ostatné dni asi 10.000 utečencov, medzi nimi mnoho žien, kojencov a malých detí.
Foto: TASR/AP

V prípade takejto situácie bude môcť štát dočasne využívať hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, ktorý je v jeho vlastníctve alebo vlastníctve samospráv.

Za využívanie diaľnic nebudú platiť v čase plnenia úloh krízovej situácie spôsobenej masovým prisťahovalectvom prevádzkovatelia vozidiel s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony.

Vytváranie prihraničných tranzitných zón by malo poslúžiť na umiestňovanie utečencov v čase, v ktorom bude prebiehať vybavovanie ich žiadostí o azyl.
Migranti podliezajú ochranný žiletkový plot na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke neďaleko maďarského Szegedu 27. augusta 2015. Do Maďarska prešlo z o Srbska za ostatné dni asi 10.000 utečencov, medzi nimi mnoho žien, kojencov a malých detí.
Foto: TASR/AP

V prihraničí so Srbskom sa v tejto súvislosti rozšíri na 60 metrov pásmo, v ktorom bude možné využívať nehnuteľnosti na napĺňanie verejného záujmu, prirodzene za odškodné.

Parlament v Budapešti rozhodol v súvislosti so súčasnou situáciou aj o zmene občianskoprávneho konania, a to tak, že prípady utečencov, respektíve kauzy inštitúcií, ktoré sa venujú ich problematike, sa budú posudzovať prioritne, a to najneskôr do ôsmich dní po prijatí podnetov.

Medzi mnohé zmeny patrí aj to, že súdy nebudú môcť korigovať rozhodnutia odborných grémií, avšak zrušia platnosť uznesení orgánov verejnej správy porušujúce platné predpisy a nariadia nové konania.

Podstatnou zmenou, ktorú dnes schválili maďarskí poslanci, je novela trestného zákonníka.

Podľa nej budú prekročenie alebo poškodenie hraničného plota, ale aj bránenie stavebným prácam na plote trestným činom. Za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia.

Popri trestoch väzenia sa v takýchto prípadoch bude automaticky udeľovať i trest vyhostenia z krajiny.
Migranti zo Sýrie sa pozerajú na plot na srbskej hranici s Maďarskom pri srbskom meste Hajdukovo 25. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

Za prevádzačstvo bude možné v Maďarsku udeliť až 20-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Na organizátorov a vedúce osobnosti venujúce sa tejto trestnej činnosti čakajú tresty od desiatich do 20 rokov väzenia. Navyše prevádzači prídu o majetok, ktorý nadobudli v čase od začiatku trestnej činnosti.

K zmenám dochádza aj v zákone o ornej pôde, o ochrane životného prostredia a v stavebnom zákone.