Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament si pripomenie výročie podpísania Trianonskej zmluvy

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Maďari doma i v zahraničí si túto udalosť, ktorú dodnes vnímajú ako krivdu spáchanú na maďarskom národe, pripomínajú Dňom národnej spolupatričnosti.

Budapešť 4. júna (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia si v pondelok v rámci začiatku dvojdňovej plenárnej schôdze pripomenú výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, uviedla agentúra MTI.

Maďari doma i v zahraničí si túto udalosť, ktorú dodnes vnímajú ako krivdu spáchanú na maďarskom národe, pripomínajú Dňom národnej spolupatričnosti. Na viacerých miestach sa pri tejto príležitosti konali série podujatí už počas uplynulého víkendu.

Parlamentná schôdza sa o 13.00 h začne hodinou otázok. Poslanci tak budú môcť prvýkrát interpelovať členov štvrtej vlády premiéra Viktora Orbána po aprílových parlamentných voľbách, v ktorých vládny blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) získal dvojtretinovú väčšinu.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.

spravodajca TASR Ladislav Vallach