Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Maďarskom parlamente visí vlajka EÚ, vládna strana sa ohradila

Budova maďarského parlamentu Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa spravodajského servera Index.hu podpredseda János Latorcai z menšej vládnej strany KDNP to nenechal bez odozvy.

Budapešť 11. novembra (TASR) - Poslankyňa maďarského parlamentu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Anita Heringesová dnes vniesla do rokovacej sály zákonodarného zboru vlajku Európskej únie. Podľa spravodajského servera Index.hu podpredseda János Latorcai z menšej vládnej strany KDNP to nenechal bez odozvy.

Ľavicová poslankyňa Indexu povedala, že predsedajúci Latorcai ju upozornil, že podľa jeho názoru "táto vlajka nemá miesto v rokovacej sále, pretože tá má svoj jednotný štýl".

"Čo by sa stalo, keby všetci národnostní hovorcovia (pozn. TASR: poslanci uznaných národnostných menšín bez hlasovacieho práva) priniesli so sebou do sály vlastnú vlajku? Asi by sme sa v lese vlajok vzájomne ani nevideli," citovala Heringesová slová Latorcaiho.

Poslankyňa MSZP spolu s ďalšími ľavicovými poslancami priniesli do parlamentu vlajku únie aj minulý týždeň, v pondelok však s prekvapením zistili, že už tam nie je.

"Všetci poslanci maďarského parlamentu sú aj občanmi EÚ, preto sa vlajka únie vzťahuje na všetkých z nás," zdôvodnila tento krok Heringesová.

Na budove maďarského parlamentu, ktorá je na budapeštianskom Kossuthovom námestí, je vyvesená už dlhšiu dobu iba maďarská a sikulská vlajka, vlajka Európskej únie však nie. Na túto skutočnosť upozornil Index po ustanovujúcej schôdzi parlamentu po aprílových voľbách.

Serveru tlačové oddelenie zákonodarného zboru odpovedalo, že vlajku EÚ "nie je povinné na budovu parlamentu vyvesiť, preto tam ani nebude". V zmysle maďarského zákona o používaní vlajky únie je totiž parlament výnimkou.

Demonštranti v Budapešti 28. októbra po protestnom zhromaždení proti zdaneniu internetu žiadali na Kossuthovom námestí príslušníkov policajných jednotiek, ktorí obkolesili parlament, aby im na budovu umožnili vyvesiť vlaku Európskej únie.

Polícia im nevyhovela. Dve vlajky EÚ napokon z okna parlamentu vyvesili tri poslankyne MSZP. Ich čin ocenili prítomní protestujúci potleskom.