Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Maďarsku sa oficiálne skončili

Členovia volebnej komisie zapečaťujú volebnú urnu vo volebnej miestnosti v Budapešti počas parlamentných volieb 6. apríla 2014. Foto: TASR/MTI
Viktor Orbán Foto: facebook

Svoje právo mohlo využiť vyše osem miliónov oprávnených voličov.

Budapešť 6. apríla (TASR) - Parlamentné voľby 2014 v Maďarsku sa o 19.00 h skončili zatvorením väčšiny volebných miestností; svoj hlas ešte mohli uplatniť voliči čakajúci v radoch, informovala Národná volebná komisia (NVI).

Rady voličov sa vytvorili v okrskoch, v ktorých hlasovali voliči s iným miestom bydliska. Volebná účasť o 17.30 h dosiahla 56,77 percent.

Svoje právo mohlo využiť vyše osem miliónov oprávnených voličov, navyše po prvý raz aj takmer 200.000 zahraničných Maďarov, ktorí získali v zjednodušenom procese maďarské občianstvo. Experti však upozorňujú, že hlasy zahraničných Maďarov mohli ovplyvniť obsadenie maximálne dvoch poslaneckých mandátov.

Národná volebná komisia avizovala, že proces spočítania hlasov bude oproti predchádzajúcim voľbám pomalší z dôvodu väčšieho počtu strán i kandidátov.

Neoficiálne výsledky volieb - pri zhruba 95-percentnom spracovaní - zverejní NVI po polnoci. Otvorením volebných okrskov sa dnes o 06.00 h začali v Maďarsku parlamentné voľby.

Pri voľbách došlo k viacerým mimoriadnym udalostiam, jeden muž zomrel

Desiatky mimoriadnych udalostí skomplikovali v Maďarsku parlamentné voľby, informoval Národný volebný úrad (NVI) na svojej internetovej stránke. Viacerým ľuďom prišlo vo volebných miestnostiach zle a v meste Szentendre zomrel 80-ročný muž priamo za plentou.

Voľby v uvedenom meste museli prerušiť na poldruha hodiny, záchranári nešťastného voliča oživovali asi 30 minút, ale už mu nedokázali pomôcť.

NVI zaznamenala vo Füzesabonyi výtržnosť opitého voliča, ktorého odviedla policajná hliadka. V Biatorbágyi sa naplnila urna a museli použiť prenosnú. V Jászapáti vošiel pes do dvora volebného okrsku a nechcel ho opustiť, aj v tomto prípade musela zasiahnuť polícia.

Odhad Nézöpontu: Fidesz 48%, ľavicový blok Zomknutie 27%, Jobbik 18 % a LMP 6%

Vládny blok Fidesz-KDNP podľa prvého povolebného odhadu maďarského inštitútu Nézöpont výsledkov parlamentných volieb v Maďarsku zvíťazil v dnešných voľbách ziskom 48 percent, ľavicový blok Zomknutie volilo 27 percent.

Ultrapravicový Jobbik získal 18 percent a ochranársku stranu LMP šesť percent voličov.

Do Národného zhromaždenia voliči zvolia v zmysle nového volebného zákona a novej ústavy namiesto doterajších 386 iba 199 poslancov. Voliť budú medzi 18 stranami a 1550 kandidátmi jednomandátových obvodov. Každý volič má k dispozícii dva hlasy, jeden na voľbu zo straníckej listiny a druhý na voľbu kandidáta jednomandátového obvodu.

Parlamentných volieb, ktoré budú po roku 1990 po prvý raz jednokolové, sa prvýkrát zúčastnia aj Maďari žijúci v zahraničí, ktorí získali maďarské občianstvo.

Na zahraničných zastupiteľstvách môžu Maďari zdržiavajúci sa v zahraničí voliť v rovnakom čase ako v Maďarsku, na americkom kontinente sa však voľby kvôli posunu času začali už v sobotu.

Volička vo volebnom okrsku v XII. budapeštianskom obvode počas parlamentných volieb 6. apríla 2014.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


Orbán volil s manželkou, želal si vysokú volebnú účasť
Volebné bilbordy v západomaďarskom meste Mosonmagyaróvár pred voľbami do Národného zhromaždenia Maďarska, ktoré sa budú konať v nedeľu 6. apríla 2014. Na snímke kandidát na premiéra a predseda Fideszu Viktor Orbán 4. apríla 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Maďarský premiér Viktor Orbán odovzdal svoj hlas v parlamentných voľbách 2014 dnes niekoľko minút pred 08.00 h vo volebnom okrsku XII. budapeštianskeho obvodu. Podľa agentúry MTI novinárom vyjadril nádej, že bude vysoká účasť voličov.

"Silný mandát umožní účinnejšiu prácu vlády. Nie je jedno, akú podporu získa parlamentná väčšina," zdôraznil po hlasovaní premiér a kandidát vládneho bloku Fidesz-KDNP na post predsedu vlády.

"Dúfam, že mnohí prídu voliť! Nech vznikne akákoľvek vláda, tá bude potom môcť začať vládnuť so silnou podporou ľudu," dodal Orbán, ktorý volil spolu s manželkou Anikó Lévaiovou.

Národná tlačová agentúra nevydala fotografiu premiéra Orbána pri urne
Maďarská národná tlačová agentúra MTI nevydala fotografie z volebného aktu premiéra Viktora Orbána na voľbách do parlamentu aj napriek tomu, že fotoreportér MTI bol dnes v tom čase na mieste. Prvé fotografie premiéra pri urne sa objavili až popoludní, ale iba na sociálnej sieti Facebook.


Viacerí fotoreportéri a štáby televízií prišli do volebného okrsku základnej školy v XII. budapeštianskom obvode už na otvorenie volebnej miestnosti o 06.00 h, pretože žiadne informácie o čase Orbánovej voľby neboli zverejnené. Mnohé štáby, najmä zahraničné, akt zmeškali, preto by im bola agentúrna fotografia prišla vhod.

Fotoreportér MTI zhruba o 07.40 h - tesne pred príchodom premiéra - opustil svoje miesto obsadené v skupine novinárov, čo viacerí kolegovia nechápali.

Podľa spravodajského servera Index.hu fotoreportéra MTI odvolal jeho nadriadený s tým, že reportáž z Orbánovej voľby nepotrebujú.

Index.hu vyjadril názor, že premiér alebo jeho štáb by radšej videl v servise MTI zábery vlastného fotografa, aby štátna agentúra vydala pre predsedu vlády čo najvýhodnejšie fotografie.

To je však nezlučiteľné s etickými normami a pravidlami MTI, konštatoval server. Internetové vydanie denníka Népszabadság v tejto súvislosti položilo rečnícku otázku, či predseda vlády pózuje iba dvornému fotografovi.


Bajnai: Voliči rozhodnú, či sa vydáme cestou Ukrajiny alebo cestou Rakúska
Gordon Bajnai, archívne foto
Foto: TASR/AP Photo

Výmena vlády Viktora Orbána je možná v prípade, ak k voličským urnám príde dostatok voličov, vyhlásil dnes v Budapešti po odvolení v maďarských parlamentných voľbách šéf Spolu-PM (Együtt-PM) a expremiér Gordon Bajnai, ktorého strana je súčasťou opozičného ľavicového volebného bloku Zomknutie.

Podľa agentúry MTI Bajnai po odovzdaní hlasu vyhlásil, že terajšie voľby sú osudové. "Voliči rozhodujú o tom, či sa Maďarsko uberie smerom, ktorým ide Ukrajina, alebo hrboľatou cestou Rakúska," dodal opozičný politik.

Bajnai ostro kritizoval nový volebný zákon presadený vládnou stranou Fidesz. "Je to také, ako keby Fidesz štartoval v šprinte na 100 metrov a opozičné sily v prekážkovom behu na 400 metrov - napriek tomu však vidím šancu na zmenu," zdôraznil šéf Spolu-PM.



Prezident János Áder volil s manželkou Anitou Herczeghovou
Maďarský prezident János Áder (vpravo) vo volebnej miestnosti v Budapešti počas parlamentných volieb v Maďarsku 6. apríla 2014.
Foto: TASR/MTI
Maďarský prezident János Áder dnes uplatnil svoje volebné právo v rámci maďarských parlamentných volieb krátko predpoludním vo volebnom okrsku XII. budapeštianskeho obvodu.

Hlava štátu prišla voliť s manželkou Anitou Herczegovou; po odchode z volebnej miestnosti sa médiám nevyjadril.

Volebná účasť do 11.00 h dosiahla 23,61 percenta.



Jobbik prekvapí, pripravuje sa na vládu, tvrdí jeho predseda G. Vona
Predseda ultrapravicovej strany Jobbik Gábor Vona (tretí sprava) a jeho manželka Krisztina Vona-Szabó ukazujú občianske preukazy členom volebnej komisie vo volebnej miestnosti v maďarskom meste Gyöngyös počas parlamentných volieb 6. apríla 2014.
Foto: TASR/MTI
Ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik v dnešných parlamentných voľbách prekvapí a pripravuje sa na vládnutie, vyhlásil v maďarskom Gyöngyösi predseda Jobbiku Gábor Vona.

Podľa agentúry MTI po tom, čo spolu s manželkou za prítomnosti syna odvolili v meste 80 kilometrov severovýchodne od Budapešti, Vona povedal, že ak sa nepodarí vyhrať voľby, jeho strana zostane v opozícii a nevstúpi do koalície s Fideszom, ale ani s maďarskými socialistami.

Predseda zdôraznil, že jeho strana sa namiesto osočovania v kampani venovala tomu, aby prezentovala voličom program Jobbiku.


Ľavicové Zomknutie: Ešte nie je rozhodnuté, môže sa stať čokoľvek

Predstavitelia ľavicového volebného bloku Zomknutie dnes zhruba tri hodiny pred zatvorením volebných miestností využili skutočnosť, že podľa nových pravidiel už neplatí v deň volieb moratórium a vyzývali voličov k účasti na voľbách, aby "bolo možné vymeniť vládu Viktora Orbána".

Podľa agentúry MTI ľavicoví politici pripomenuli, že o 15.00 bola účasť voličov 45-percentná a že potrebujú každý voličský hlas.

"Ešte nie je o ničom rozhodnuté, môže sa zrodiť prekvapenie. K tomu je potrebné, aby tí, ktorí sú presvedčení, že v uplynulých štyroch rokoch dostali podstatne menej, ako im sľubovala Orbánova vláda, prišli v záverečných hodinách voliť," povedal poslanec Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás.