Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident János Áder vypísal parlamentné voľby na 6. apríla

Maďarský prezident János Áder Foto: TASR/Tomáš Doboš

Podľa platných právnych noriem ide o najskorší možný termín volieb.

Budapešť 18. januára (TASR) - Maďarský prezident János Áder vypísal termín parlamentných volieb na 6. apríla, informovala dnes agentúra MTI.

Podľa platných právnych noriem ide o najskorší možný termín volieb. Vyhlásením termínu volieb sa ešte nezačala volebná kampaň, tá sa začína až 50. deň pred voľbami, v tomto prípade to bude 15. februára.

Novinkou tohtoročných volieb bude, že svoj voličský hlas budú môcť odovzdať aj maďarskí občania, ktorí nemajú trvalé bydlisko v Maďarsku.

Hlava štátu zdôvodnila svoje rozhodnutie úctou k tradícii, podľa ktorej termín posledných troch parlamentných volieb bol vždy vypísaný na prvú polovicu apríla.

Maďarskí občania podľa Ádera právom očakávajú, aby sa obdobie volebnej kampane zbytočne nenaťahovalo.

Vo vyhlásení maďarského prezidenta sa uvádza, že je záujmom Maďarska, aby čo najskôr vznikol nový parlament, ktorému poskytnú v roku 2014 poverenie "členovia politického národa", aby nová vláda začala čo najskôr pracovať, aby neboli ničím brzdené možnosti čerpania fondov z Európskej únie a aby veľkonočné sviatky boli už v pokojnom rámci, bez vplyvov hlasitej volebnej kampane.