Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlamentný výbor odmietol rokovať o problémoch akadémie vied

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Proti opatreniam vlády týkajúcim sa transformácie akadémie protestovalo 12. februára živou reťazou okolo budapeštianskeho sídla MTA 1000-1500 vedcov.

Budapešť 26. februára (TASR) - Rozpočtový výbor maďarského parlamentu v utorok hlasmi členov z vládneho bloku Fidesz-KDNP odmietol prerokovať správu ministra pre inovácie a technológie Lászlóa Palkovicsa a šéfa Maďarskej akadémie vied (MTA) Lászlóa Lovásza o reforme rozpočtu MTA.

Podľa informácií spravodajského servera Index.hu predseda výboru za opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) László Varjú po schôdzke výboru pripomenul, že pre spory o kritizovanú reformu MTA predvolali na rokovanie Palkovicsa a Lovásza, avšak väčšina členov výboru z Fidesz-KDNP túto diskusiu odmietla.

Varjú dodal, že je neprijateľné, že časť prostriedkov určených na financovanie MTA si pod svoju právomoc prevzal rozpočtovým zákonom Palkovicsov rezort s tým, že ich vyplatenie akadémii viaže k istým podmienkam.

Proti opatreniam vlády týkajúcim sa transformácie MTA protestovalo 12. februára živou reťazou okolo budapeštianskeho sídla MTA 1000-1500 vedcov. Podľa nich kabinet týmto krokom ohrozuje nezávislosť celého maďarského vedeckého života.

Palkovics koncom januára avizoval, že v máji radikálne zreorganizuje sieť výskumných pracovísk MTA. Časť z nich chce priradiť k iným inštitúciám, ďalšiu časť mieni úplne zrušiť. MTA by pritom zostala ako verejnoprávna inštitúcia.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)