Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po zmene režimu boli príležitosti na revíziu Trianonu, tvrdí Jobbik

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dav pochodoval s fakľami pred veľvyslanectvami Srbska, Rumunska a Slovenska, kde kričali hanlivé heslá na adresu nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla.

Budapešť 8. júna (TASR) - Po zmene režimu bolo množstvo príležitostí na revíziu Trianonskej mierovej zmluvy, vyhlásil v nedeľu večer podpredseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Elöd Novák v Budapešti na tradičnom protestnom pochode radikálov proti Trianonu.

Ako príklad uviedol obdobie pred vstupom Rumunska do Európskej únie, keď podľa neho malo Maďarsko vyvinúť v tejto otázke v rámci prístupových rokovaní tlak na Rumunsko. K nijakej revízii však nedošlo, čo je podľa Nováka národná zrada zo strany politických strán 20. storočia. Politik označil Trianon za najväčšiu tragédiu maďarských dejín.

Dav zhruba 1000 priaznivcov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) a Jobbiku reagoval skandovaním hesiel "Preč s Trianonom!", "Všetko späť!".

Dav pochodoval s fakľami pred veľvyslanectvami Srbska, Rumunska a Slovenska, kde kričali hanlivé heslá na adresu nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla.

Polícia obkolesila budovy ambasád kovovými zábranami a pochod sprevádzali desiatky policajtov. Zhromaždenie sa skončilo bez incidentov, pred rumunským a slovenským veľvyslanectvom zapálili protestujúci horľavinu, tzv. grécke ohne.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža.