Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet nemeckých turistov v Maďarsku klesá, dôvodom sú utečenci

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Budapešti, pri jazere Balaton a vo vidieckych destináciách stúpa počet Rakúšanov, Slovákov a Čechov, súčasne však klesá počet Nemcov.

Budapešť 11. júla (TASR) - Kým počet turistov navštevujúcich Maďarsko z okolitých krajín priebežne stúpa, Nemcov tráviacich dovolenku v Maďarsku je stále menej. Píše o tom dnešné vydanie denníka Magyar Idök, podľa ktorého je dôvodom tejto skutočnosti aj napätie okolo utečencov.

V Budapešti, pri jazere Balaton a vo vidieckych destináciách stúpa počet Rakúšanov, Slovákov a Čechov, súčasne však klesá počet Nemcov, uviedol predseda Zväzu maďarských hotelierov Ákos Niklai.

Podľa jeho slov dôvodom je, že klasická nemecká klientela, ktorá desaťročia chodila na dovolenky do Maďarska, zostarla a jednoducho cestuje už menej. Citeľný je však aj vplyv toho, akým spôsobom Maďarsko rieši utečeneckú otázku.

"Vlani na jeseň po negatívnych správach z Maďarska v zahraničných médiách bol merateľný prepad prichádzajúcich turistov," dodal Niklai.

Podľa údajov Ústredného štatistického úradu (KSH) v apríli návštevnosť turistov z Británie stúpla oproti vlaňajšiemu aprílu o desať percent, z Česka o sedem a z USA o tri percentá, pritom v prípade Nemcov zaznamenali desaťpercentný prepad.

Niklai poznamenal, že po poldruha roku bolo obnovené letecké spojenia balatonského letiska Sármellék s Moskvou, vďaka čomu sa všeobecne počíta s oživením záujmu ruských turistov.

Prvý pravidelný spoj ruskej spoločnosti UTAir, ktorá bude do 6. novembra vypravovať k Balatonu lietadlá dvakrát týždenne, pristál v túto nedeľu.