Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poslanci maďarského parlamentu si schválili úpravu mzdy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predsedovia parlamentných frakcií dostanú dvojnásobok základnej mzdy, ich zástupcovia 1,7-násobok a predseda parlamentu bude mať nárok na 2,7-násobok.

Budapešť 17. júla (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schvaľovali v utorok viaceré zákony, medzi nimi v rámci zákona o parlamente aj úpravu poslaneckých platov, príplatkov a úhrad cestovného a bývania, informovala agentúra MTI.

Zákonodarcovia budú mať podľa nových pravidiel od augusta základný plat vo výške trojnásobku priemernej mzdy z predchádzajúceho roka a ich plat bude každoročne rásť. V súčasnosti je to 948.000 forintov (2942 eur), čo je nárast oproti terajšiemu platu o 200.000 forintov (620 eur).

Členovia stálych parlamentných výborov dostanú 1,2-násobok základného platu; poslanci, ktorí budú členmi viacerých výborov alebo členmi zákonodarného výboru, dostanú 1,4-násobok. Predsedovia parlamentných frakcií dostanú dvojnásobok základnej mzdy, ich zástupcovia 1,7-násobok a predseda parlamentu bude mať nárok na 2,7-násobok.

Zákonom sa upravili smerom hore aj úhrady cestovného pre poslancov a ich bývania.

Ďalšie schválené právne normy sa týkali napríklad rozšírenia kompetencií premiéra poskytnúť príplatky k mzdám ministrov, úpravy finančného ohodnocovania prokurátorov a zrušenia samostatného rozpočtu pre Maďarskú akadémiu vied (MTA), pričom tento rozpočet sa presunul do kompetencie nového rezortu pre inovácie a technológie.

Mimoriadnu letnú schôdzu parlamentu uzatvoria v piatok - okrem iného aj hlasovaním o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2019.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach