Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

A. Duda pricestoval do Veszprému na pozvanie maďarského prezidenta

Maďarský prezident János Áder (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda si sa vítajú počas stretnutia vo Vespréme 23. marca 2018. Foto: TASR/AP

Veszprém je tohtoročným hostiteľom dňa maďarsko-poľského priateľstva, v rámci ktorého pripravili od 19. do 25. marca v Maďarsku sériu podujatí.

Budapešť 23. marca (TASR) - Maďarský prezident János Áder privítal v piatok s vojenskými poctami v západomaďarskom meste Veszprém poľského prezidenta Andrzeja Dudu pri príležitosti dňa maďarsko-poľského priateľstva. Informovala o tom agentúra MTI.

Hlavy štátov sprevádzajú ich manželky Anita Herczeghová a Agata Kornhauserová-Dudová. Po podvečernom rokovaní sa uskutočnila tlačová konferencia prezidentov.

Hlavnými témami ich schôdzky boli diverzifikácia dodávok zemného plynu, spoločný rozvoj infraštruktúry a vytvorenie finančného fondu pre iniciatívu Trojmoria. Úlohou iniciatívy troch morí je posilnenie väzieb najmä na osi sever-juh v regióne medzi dvanástimi krajinami v priestore medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom.

Áder označil za veľký krok zo strany Poľska vybudovanie terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) a poznamenal, že Maďarsko síce vybudovalo prepojenia smerom na Rumunsko a Chorvátsko pre rozšírenie možností prepravy plynu z iných smerov, na druhej strane však zatiaľ nie sú pre to vytvorené podmienky.

Duda opakovane odmietol systém prerozdeľovania prisťahovalcov v Európe. Poznamenal, že Poľsko prijíma veľký počet ľudí, napríklad z Ukrajiny, jeho krajina však nesúhlasí s tým, aby museli nasilu držať utečencov pridelených na základe kvót.

Áder a Duda vystúpia s prejavmi na konferencii o maďarsko-poľskom priateľstve, ktorého deň si krajiny pripomenuli už po 12. raz. V sobotu sa najvyšší štátni činitelia zúčastnia na slávnostnej svätej omši vo veszprémskej Katedrále sv. Michala.

Veszprém je tohtoročným hostiteľom dňa maďarsko-poľského priateľstva, v rámci ktorého pripravili od 19. do 25. marca v Maďarsku sériu podujatí.