Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protestujúci zneuctili kontroverzný pomník obetiam nemeckej okupácie

Demonštranti búrajú zátarasy v centre Budapešti 8. apríla 2014, ktoré postavili robotníci v rámci príprav na odovzdanie kontroverzného Pomníka nemeckej okupácie. Foto: TASR/MTI

Symbolika pomníka podľa kritikov výrazne prispieva k potlačeniu národnej zodpovednosti. Orbán tvrdí, že za okupáciu Maďarska, ako aj za to, čo sa udialo po 19. marci 1944, nesie zodpovednosť Nemecko.

Budapešť 20. júla (TASR) - Viacerí Budapešťania a opoziční politici dnes spoločne protestovali v Budapešti proti kontroverznému pomníku obetiam nemeckej okupácie na Námestí slobody, ktorého zvyšné dominantné prvky umiestnili v noci nadnes. Viacerí demonštranti hádzali na pomník vajíčka, informovala maďarská agentúra MTI.

O postavení pomníka rozhodla vláda Viktora Orbána vlani. Realizáciu projektu kabinet označil za prioritnú. Vyše sedem metrov vysoké súsošie tvorí archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého zvrchu útočí orol - symbol nacistického Nemecka.

Medzi dnešnými protestujúcimi bol aj v sobotu zvolený nový predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás a ďalší politici MSZP, Demokratickej koalície (DK) či Spolu-PM (Együtt-PM).

Okolo pomníka postavili kovové zábrany a monument stráži množstvo policajtov, v pohotovosti sú aj policajti zásahovej jednotky.

Predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, že Orbán týmto gestom "sfalšoval holokaust". Podľa jeho vyjadrenia Orbán dal pod rúškom noci dostavať pomník hanby, ktorý nerobí rozdiel medzi vrahom a obeťou, zneucťuje morálku a dejiny.

Kandidát na primátora V. budapeštianskeho obvodu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Pál Steiner v sobotu oznámil, že Súd hlavného mesta definitívne odmietol miestnu iniciatívu na referendum namierené proti tomuto pomníku.

Vláda pôvodne plánovala odhaliť pomník 19. marca na 70. výročie okupácie. Napokon v reakcii na viaceré protesty rozhodla, že monument bude odhalený až koncom mája: po parlamentných voľbách, ale aj po voľbách do Európskeho parlamentu.

Symbolika pomníka podľa kritikov výrazne prispieva k potlačeniu národnej zodpovednosti. Orbán však tvrdí, že za okupáciu Maďarska, ako aj za to, čo sa udialo po 19. marci 1944, nesie zodpovednosť Nemecko. Premiér na margo maďarskej zodpovednosti priznal iba toľko, že Maďari neiniciovali nijakú vzburu a nepostavili sa proti okupantom. "Nemôžeme niesť zodpovednosť za to, čo sa nás netýka. Bez nemeckej okupácie by neboli deportácie a neboli by ani státisícové straty na životoch," argumentoval Orbán.