Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ponuku premiérskeho kandidáta socialistov v Maďarsku opozícia odmietla

Foto: Ilustračné foto: TASR/Ladislav Vallach

Ponuku miest na spoločnej listine zo strany socialistov odmietli strany Politika môže byť iná, Demokratická koalícia, Momentum, Spolu i Dialóg.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na post premiéra László Botka ponúkol začiatkom tohto týždňa na prípadnej spoločnej ľavicovej volebnej listine polovicu miest ďalším ľavicovým stranám - tie však s výnimkou strany Liberáli (Liberálisok) túto ponuku odmietli.

"Výrazná väčšina voličov si želá spojenectvo a výmenu terajšej vlády premiéra Viktora Orbána. Všetky strany by si to mali uvedomiť a mali by prestať byť samoľúbe," povedal dnes hovorca MSZP István Nyakó v rozhovore pre komerčnú spravodajskú televíziu Hír TV.

Ponuku miest na spoločnej listine zo strany socialistov odmietli strany Politika môže byť iná (LMP), Demokratická koalícia (DK), Momentum, Spolu (Együtt) i Dialóg (Párbeszéd); jedine Liberáli vedení Gáborom Fodorom, ktorých podpora je na hranici merateľnosti, sa vyjadrili pozitívne.

"Podpora týchto strán už roky stagnuje, občania chcú zmenu vlády. Potvrdzujú to aj prieskumy, avšak voliči nevidia žiadnu politickú alternatívu," povedal dnes Botka v komerčnej televízii ATV.

Dodal, že už niet času, a preto šesť demokratických opozičných strán oficiálne vyzval na rokovania.

Podľa premiérskeho kandidáta MSZP stranám, ktoré odmietli jeho ponuku, nejde o výmenu Orbánovej vlády, ale iba o svoje vlastné prežite.