Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Židovské organizácie v Maďarsku kritizujú Orbána za pochvalu Horthyho

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády nazvalHorthyho i ďalších vrcholných predstaviteľov Maďarska "výnimočnými štátnikmi" za to, že krajinu viedli po rozpade Rakúsko-uhorskej monarchie po prvej svetovej vojne.

Budapešť 24. júna (TASR) - Svetový židovský kongres (WJC) a najvýznamnejšia židovská organizácia v Maďarsku vyjadrujú nesúhlas so slovami maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa pochvalne vyjadril o lídrovi z čias druhej svetovej vojny Miklósovi Horthym, spojencovi nacistického Nemecka. Píše o tom agentúra AP.

Prezident WJC Ronald Lauder v piatok uviedol, že jeho organizácia bude vždy odsudzovať také "poľutovaniahodné činy", akých sa dopúšťal Horthy, a odmietol akékoľvek pokusy o ich ospravedlňovanie.

"Hrôzy, ktoré admirál Horthy spôsobil židovskej komunite Maďarska tým, že jej odňal práva a zbavil ľudskosti, a jeho úloha pri deportácii a vyvraždení tisícov Židov, nemôže byť nikdy ospravedlnená," uviedol Lauder.

Predseda maďarskej vlády nazval tento týždeň Horthyho i ďalších vrcholných predstaviteľov Maďarska "výnimočnými štátnikmi" za to, že krajinu viedli po rozpade Rakúsko-uhorskej monarchie po prvej svetovej vojne.

Orbánovo vyjadrenie kritizoval aj András Heisler, predseda Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz). Ten povedal, že antisemitizmus z Horthyho obdobia "nemôže slúžiť ako príklad pre budúce generácie".

V posledných niekoľkých rokoch bolo síce v Maďarsku Horthymu odhalených niekoľko búst i sôch, avšak väčšinou v súkromnom vlastníctve, poznamenáva AP.