Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Popularita šéfa ultrapravicového Jobbiku poklesla

Bilbordy Jobbiku s Gáborom Vonom, ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dobrú mienku o ňom má iba 19 percent Maďarov, pričom pozitívny názor o premiérovi Viktorovi Orbánovi má až 50 percent respondentov.

Budapešť 16. januára (TASR) - Popularita predsedu maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik Gábora Vonu poklesla; dobrú mienku o ňom má iba 19 percent Maďarov, pričom pozitívny názor o premiérovi Viktorovi Orbánovi má až 50 percent respondentov. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov decembrového prieskumu inštitútu Századvég.

Podľa agentúry MTI Vonu negatívne zhodnotilo až 67 percent opýtaných a 13 percent sa k jeho osobe vyjadrilo neutrálne. Vo vlaňajšom februárovom prieskume bol index popularity predsedu opozičného Jobbiku ešte 28-percentný.

Nižšiu popularitu od Vonu v decembri zaznamenal Századvég aj v prípade expremiéra predsedu Demokratickej koalície (DK) Ferenca Gyurcsánya. Toho negatívne vnímalo až 76 percent respondentov, pričom pozitívny názor na Gyurcsánya prejavilo iba 14 percent Maďarov.

Premiér Orbán má stále 50-percentnú podporu, negatívne sa k nemu postavilo 42 percent účastníkov prieskumu.

Predsedu opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gyulu Molnára označilo za nepopulárneho 48 percent, 12 percent respondentov povedalo, že ho nepozná a 26 percent k šéfovi socialistov nedokázalo zaujať postoj.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že 61 percent Maďarov považuje Orbánovu vládnu stranu Fidesz za najvhodnejšiu na vedenie krajiny; o Vonovom Jobbiku si to myslí 15 percent.