Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Poškodení v kauze úniku kalu odmietajú verdikt súdu

Na archívnej snímke zaplavené domy po vyliatí toxického kalu z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke po pretrhnutí hrádze v maďarskej obci Devecser. Foto: TASR/AP

Protest proti rozsudku pripravujú primátor mesta Devecser spolu so starostami obcí Kolontár a Somlóvásárhely na štvrtok 4. februára.

Budapešť 2. februára (TASR) - Poškodení v kauze úniku toxického červeného kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke z roku 2010, pri ktorom zomrelo desať ľudí, nesúhlasia s verdiktom súdu a pripravujú demonštráciu. Prvostupňový súd vo Veszpréme totiž 28. januára všetkých 15 obvinených zbavil viny, píše spravodajský server Vs.hu.

Protest proti rozsudku pripravujú primátor mesta Devecser spolu so starostami obcí Kolontár a Somlóvásárhely na štvrtok 4. februára. Obyvatelia mesta a oboch obcí, ktoré kal zasiahol, sa zhromaždia pred budovou veszprémskeho tribunálu.

Podľa nich súd vyniesol v kauze nepatričný rozsudok voči poškodeným. Primátor a starostovia preto pozvali na demonštráciu obyvateľov a niekdajších starostov, ale aj predsedu parlamentnej vyšetrovacej komisie tejto kauzy Lajosa Kepliho - poslanca ultrapravicovej strany Jobbik, píše provládny denník Magyar Idök.

Prokuratúra obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt., vrátane jej generálneho riaditeľa. Boli obvinení:

- z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami,
- z trestného činu poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti,
- z trestného činu porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom,
- a z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

To všetko v konečnom dôsledku spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

Súd v zdôvodnení oslobodzujúceho rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bol proces straty stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Predsedníčka senátu Györgyi Szabóová zdôraznila, že občianske a ďalšie spory iniciované v tejto kauze voči hlinikárni nie sú totožné so zisťovaním objektívnej zodpovednosti v rámci trestnoprávneho sporu.

V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 20012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo okolo 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.