Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Poslanci Jobbiku opustili rokovaciu sálu parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Urobili tak po tom, čo predseda parlamentu László Kövér opakovane vypol mikrofón predsedovi Jobbiku Péterovi Jakabovi.

Budapešť 25. mája (TASR) - Poslanci maďarskej opozičnej strany Jobbik opustili v utorok rokovaciu sálu Národného zhromaždenia po tom, čo predseda parlamentu László Kövér opakovane vypol mikrofón predsedovi Jobbiku Péterovi Jakabovi. Podľa spravodajského servera hirklikk.hu Kövér odobratie slova zdôvodnil tým, že poslanci nemôžu kritizovať vedenie rokovania.

Jakab, ktorý je aj kandidátom Jobbiku na post premiéra v primárnych voľbách, citoval vo svojom vystúpení premiéra Viktora Orbána, ktorý dávnejšie vyhlásil, že vládny Fidesz by sa nikdy neznížil k tomu, aby umlčal tých, čo majú iný názor. Predseda Jobbiku súčasne pripomenul, že Kövér mu minulý týždeň niekoľkokrát vypol mikrofón a udelil mu vysokú pokutu.

Predseda parlamentu mu v zápätí vypol mikrofón a poslancov Jobbiku upozornil, aby prestali "hulákať". Po opätovnom zapnutí mikrofónu stihol Jakab povedať už iba toľko: "Pán predseda, nech urobíte čokoľvek, za žiadnych okolností ma neumlčíte. Môžete mi vypínať mikrofón, môžete mi udeliť pokuty desiatok..."

Podpredseda a zástupca predsedu frakcie Jobbiku György Szilágyi pre spravodajský server Index.hu povedal, že Kövér už dávno prekročil hranice a "štátostraníckymi metódami, ktoré pripomínajú komunistický režim" odoberá slovo predsedovi strany, ktorá má v parlamente najväčšiu opozičnú frakciu.

Predseda zákonodarného zboru Jakabovi zasa odkázal, že chápe, že chce v parlamente zavádzať spôsoby "krčmových povaľačov", a zdôraznil, že ani predseda Jobbiku nemôže v parlamente nikoho urážať a nemôže kritizovať vedenie rokovania.