Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí poslanci odmietli Orbánov návrh novely ústavy

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Za návrh premiéra Viktora Orbána, ktorý súvisel s referendom proti prisťahovaleckým kvótam, hlasovalo iba 131 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP

Budapešť 8. novembra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu dnes odmietli siedmu novelu ústavy. Za návrh premiéra Viktora Orbána, ktorý súvisel s referendom proti prisťahovaleckým kvótam, hlasovalo iba 131 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP, informoval komerčný spravodajský rozhlas InfoRádió.

Proti návrhu hlasovali traja poslanci, zvyšní zákonodarcovia nehlasovali. Poslanci ultrapravicového Jobbiku v rokovacej sále rozvinuli transparent s nápisom: "Vlastizradcom je ten, kto do krajiny vpustí za peniaze teroristov!"

Jobbik totiž podporenie novely ústavy podmienil zrušením prisťahovaleckých dlhopisov, k čomu pred hlasovaním o novele základného zákona nedošlo.

V novele ústavy by v zmysle predloženého návrhu bolo uvedené, že do Maďarska nie je možné prisťahovávať cudzie obyvateľstvo, pričom podľa Jobbiku predaj štátnych obligácií túto možnosť nevylučuje.

K schváleniu návrhu chýbali dva hlasy. Proti hlasovali traja nezávislí poslanci. Medzi nimi bol Gábor Fodor, ktorého strana Liberáli (Liberálisok) ako jediná vyzývala v októbrovom referende voličov, aby nehlasovali proti prisťahovaleckým kvótam.

Podľa odmietnutého návrhu novely ústavy malo byť zakázané presídľovať do Maďarska mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska by podľa tohto návrhu mohol žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia svojej žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením.

Orbán chcel do základného zákona ďalej zakomponovať ustanovenie, že ochrana identity Maďarov, ktorá je zakotvená v historickej ústave, je zásadnou povinnosťou štátu. Novela ústavy mala byť podľa premiéra prejavom vôle 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite 2. októbra odmietli migračné kvóty Európskej únie.