Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko pošle viac vojakov do krízových oblastí

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/MO

Z hľadiska vojenskej spolupráce sú pre Maďarsko dôležitými krajinami Spojené štáty, Nemecko, Británia, Taliansko, Francúzsko, ale aj susedné Rakúsko.

Budapešť 3. júla (TASR) - Maďarsko pošle v budúcnosti viac príslušníkov ozbrojených síl do oblastí, ktoré hrajú ústrednú úlohu z hľadiska migrácie a hrozby terorizmu, vyhlásil v utorok v Budapešti štátny tajomník ministerstva obrany István Szabó.

Podľa agentúry MTI štátny tajomník v prejave na výročnom stretnutí maďarských obranných, vojenských a leteckých pridelencov povedal, že v uplynulých rokoch Maďarsko rozvíjalo svoj systém vojenskej diplomacie.

"V roku 2016 sme zriadili post vojenského atašé v Záhrebe, vlani v Prahe a v Bratislave, tento rok vo Viedni a v Skopje, pričom v budúcnosti pribudnú aj ďalšie," dodal.

Szabó zdôraznil, že z hľadiska vojenskej spolupráce sú pre Maďarsko dôležitými krajinami Spojené štáty, Nemecko, Británia, Taliansko, Francúzsko, ale aj susedné Rakúsko. Podotkol, že okrem nájomnej zmluvy so Švédskom, týkajúcej sa bojových lietadiel JAS-39 Gripen, zvažuje Maďarsko rozvíjať s touto severskou krajinou aj ďalšiu spoluprácu v oblasti vojenskej techniky.

"Regionálna spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4) ešte nikdy nebola taká silná ako teraz," uzavrel štátny tajomník.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach