Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko postaví v Sýrii nemocnicu v hodnote päť miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa slov šéfa maďarskej diplomacie investícia, ktorá bude zrealizovaná, ak to dovolia bezpečnostné okolnosti, prispeje k tomu, aby čo najviac Sýrčanov sa mohlo čo najskôr vrátiť do svojej vlasti.

Budapešť/Brusel 25. apríla (TASR) - Maďarsko plánuje postaviť v Sýrii nemocnicu v hodnote piatich miliónov eur. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v stredu v Bruseli v prestávke donorskej konferencie o Sýrii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa slov šéfa maďarskej diplomacie investícia, ktorá bude zrealizovaná, ak to dovolia bezpečnostné okolnosti, prispeje k tomu, aby čo najviac Sýrčanov sa mohlo čo najskôr vrátiť do svojej vlasti, a aby tam dostali patričnú zdravotnú starostlivosť.

Szijjártó zdôraznil, že riešenie situácie v Sýrii nie je možné oddeliť od migračnej krízy v Európe z toho hľadiska, že jedným z najvážnejších dôvodov tejto krízy sú konflikty v uvedenej oblasti.

Migračná politika Európskej únie sa podľa jeho slov musí zmeniť. "Namiesto povzbudzovania k tomu, aby ľudia prišil odtiaľ do Európy, sa treba zamerať na likvidáciu dôvodov migrácie. Pritom pomoc treba poskytnúť tam, kde je potrebná v záujme toho, aby títo ľudia zostali doma, prípadne blízko svojich domovov," dodal minister.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach