Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďari potvrdili zadržanie podozrivého z bombového útoku v Budapešti

Polícia a záchranári uzavreli okolie obchodu neďaleko Hudobnej akadémie Franza Liszta, ktorým krátko pred polnocou otriasla explózia. Foto: TASR/MTI

Podozrivého zadržali Príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) v stredu po 16.00 h v meste Keszthely v Zalianskej župe.

Budapešť 20. októbra (TASR) - Maďarská Ústredná vyšetrovacia prokuratúra dnes oficiálne potvrdila zadržanie muža podozrivého zo spáchania septembrového budapeštianskeho atentátu, informoval spravodajský server 24.hu.

"Podozrivý je maďarským občanom a nemá záznamy v trestnom registri. Trestný čin spáchal sám a existovali obavy, že sa môže pripravovať na ďalší útok," povedal hlavný prokurátor Imre Keresztes.

Podľa jeho vyjadrenia vyšetrovanie prípadu pokračuje aj po zadržaní podozrivého. Zadržaný podal sťažnosť na konanie prokuratúry a odmietol vypovedať. Polícia zase iniciovala jeho vzatie do vyšetrovacej väzby.

Podozrivého zadržali Príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) v stredu po 16.00 h v meste Keszthely v Zalianskej župe, zaznelo na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti.

Komando zadržalo mladého muža pri jeho vozidle na Ulici Ferenca Csíka. Pyrotechnici najskôr skontrolovali auto, potom policajti urobili u neho aj domovú prehliadku, dodal šéf TEK János Hajdú.

Páchateľ položil 24. septembra večer batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil. Pri útoku utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia.

Za dolapenie páchateľa vypísala polícia odmenu desať miliónov forintov (približne 32.600 eur). Prípad vyšetruje Národný vyšetrovací úrad (NNI) ako pokus o viacnásobnú vraždu.

Orbán vyjadril uznanie


Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dnes vyjadril uznanie policajtom, ktorí vypátrali a zadržali predpokladaného páchateľa septembrového budapeštianskeho atentátu, voči ktorému Ústredná vyšetrovacia prokuratúra už aj vzniesla obvinenie. Informovala o tom agentúra MTI.

"Sme hrdí na policajtov, ďakujeme im za vykonanú prácu. Dokázali, že Maďarsko je bezpečným miestom, kde zločin nemôže zostať nepotrestaný," povedal pre MTI Orbán. Súčasne vyzval ministra vnútra Sándora Pintéra, aby ocenil policajtov, ktorí na prípade pracovali.

Prokuratúra dnes oficiálne potvrdila zadržanie podozrivého muža. "Podozrivý je maďarským občanom a nemá záznamy v trestnom registri. Trestný čin spáchal sám a existovali obavy, že sa môže pripravovať na ďalší útok," povedal hlavný prokurátor Imre Keresztes.

Páchateľ položil 24. septembra večer batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil. Pri útoku utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia.