Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Požiadavku NATO vynakladať dve percentá HDP na obranu plníme

Na archívnej snímke maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Foto: TASR/AP

Maďarsko považuje za prioritu ďalšie posilňovanie veliteľstva Stredoeurópskej mnohonárodnej divízie NATO so sídlom v Székesfehérvári.

Budapešť/Brusel 15. februára (TASR) - Čoraz viac členských štátov plánuje splniť požiadavku NATO vynakladať aspoň dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu, pričom Maďarsko túto požiadavku už plní od roku 2023. Podľa agentúry MTI to vyhlásil vo štvrtok v Bruseli maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf rezortu po stretnutí ministrov obrany členských krajín Európskej únie podotkol, že Maďarsko tým získalo nielen uznanie obrannej aliancie, ale poskytlo aj záruku, že maďarská vláda garantuje bezpečnosť maďarského ľudu a plní požiadavky NATO.

"Na tejto schôdzke bola zdôraznená aj nutnosť rozšírenia kapacít zbrojného priemyslu, v čom naša krajina vyniká, keďže domácu základňu zbrojárskeho priemyslu začala budovať už pred vojnou na Ukrajine," dodal Szalay-Bobrovniczky.

Okrem iného ďalej podotkol, že Maďarsko považuje za prioritu ďalšie posilňovanie veliteľstva Stredoeurópskej mnohonárodnej divízie NATO so sídlom v Székesfehérvári v partnerstve s ďalšími dvoma rámcovými krajinami, s Chorvátskom a Slovenskom.

Szalay-Bobrovniczky v súvislosti s vojnou na Ukrajine pripomenul, že prevažná väčšina členských štátov EÚ stále je zástancom pokračovania týchto bojov a dodávok zbraní. Maďarsko však ani naďalej nebude dodávať zbrane a jeho postojom je, že vojnu môže ukončiť len skoré prímerie a mierové rokovania, dodal minister.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)