Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia je znepokojená situáciou okolo denníka Népszabadság

Novinový stánok v Maďarsku. Foto: www.nepszabadsag.hu

Pracovníci opozičného maďarského denníka Népszabadság, ktorí sa už v sobotu nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, zorganizovali ešte ten istý deň večer protestné zhromaždenie.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes za "veľmi znepokojujúcu" označila situáciu okolo maďarského hlavného opozičného denníka Népszabadság. Pozastavenie jeho vydávania podľa exekutívy EÚ vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.

"Máme veľké obavy. Sú niektoré otázky okolo motívov prerušenia vydávania a, samozrejme, budeme pozorne sledovať situáciu," uviedol dnes pred novinármi v Bruseli hlavný tlačový hovorca exekutívy EÚ Margaritis Schinas. Pripomenul, že sloboda tlače, pluralita a ochrana novinárov sú základom slobodnej a demokratickej spoločnosti.

Podľa jeho slov sú právomoci EÚ, pokiaľ ide o slobodu médií a pluralitu názorov, "obmedzené", pretože samotným členským štátom únie prislúcha povinnosť ochraňovať tieto slobody a princípy na svojom území.

Od získania politickej moci v roku 2010 bol premiér Viktor Orbán často obviňovaný, že využíva médiá vo svoj prospech, pričom jeho kritici upozorňujú na skutočnosť, že veľká časť médií patrí oligarchom blízkym Orbánovej vláde.

Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil prerušenie vydávania denníka Népszabadság pripravovanou zmenou koncepcie. Podľa spoločnosti Mediaworks, ktorá denník vlastní, v uplynulých desiatich rokoch klesla predajnosť periodika o 74 percent a od roku 2007 sa nahromadila strata vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur).

Vydavateľ novín sa údajne dostal do rúk blízkych vláde



Spoločnosť Mediaworks, ktorá v sobotu prerušila vydávanie maďarského opozičného denníka Népszabadság i jeho internetovej verzie Nol.hu, sa v nadchádzajúcich dňoch bude snažiť o dosiahnutie dohody. Tá by mala poskytnúť základ na obnovu vydávania tohto periodika, oznámila dnes spoločnosť agentúre MTI.

Manažment Mediaworksu rokoval s vedením redakcie Népszabadságu už v nedeľu. Dnes vydavateľ pripomenul, že po prerušení vydávania avizoval, že bude rokovať o financovaní denníka, prípadne o jeho znovuvydávaní v prípade, ak sa podarí v nasledujúcich dňoch dosiahnuť dohodu o strategickom a obchodnom pláne, ktorý by bol prijateľný pre obe strany a zabezpečil by dlhodobo hospodárne fungovanie.

Mediaworks zdôraznil, že ďalšie zachovanie nezávislosti redakcie je zásadným cieľom, pričom sa majiteľ sústredí na finančný aspekt týchto mediálnych produktov. Strany sa v nedeľu dohodli, že dnes pokračujú v rokovaniach.

Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil prerušenie vydávania pripravovanou zmenou koncepcie. Podľa Mediaworksu v uplynulých desiatich rokoch klesla predajnosť Népszabadságu o 74 percent a od roku 2007 sa nahromadila strata vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur).

Pracovníci redakcie, ktorí sa už v sobotu ráno nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, zorganizovali ešte ten istý deň večer protestné zhromaždenie na Kossuthovom námestí pri parlamente. Zúčastnilo sa ho vyše 1000 sympatizantov, ktorý skandovali "Orbán, zmizni!"

Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, kroky vydavateľa odsúdili. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána.

V uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.

Pracovníci Népszabadságu iniciujú právne kroky proti vydavateľovi



Vedenie spoločnosti Mediaworks, ktorá v sobotu pozastavila vydávanie maďarského opozičného denníka Népszabadság i jeho internetovej verzie Nol.hu, zrušilo dnes plánované rokovanie s vedením redakcie tohto periodika odvolávajúc sa na chorobu. Pracovníci redakcie iniciujú v utorok právne kroky proti vydavateľovi, informovalo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

Redaktori Népzsabadságu navrhli odkúpenie denníka za symbolické jedno euro, čo je podľa ich názoru vzhľadom na nahromadený dlh vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur) veľmi prijateľná ponuka. Avšak podľa zverejnených dokumentov je Népszabadság zaťažený hypotékou u Maďarskej národnej banky (MNB).

Mediaworks ráno vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa v nadchádzajúcich dňoch bude snažiť o dosiahnutie dohody. Tá by mala poskytnúť základ na obnovenie vydávania tohto periodika.

Európska komisia (EK) označila dnes situáciu okolo denníka Népszabadság za "veľmi znepokojujúcu". Pozastavenie jeho vydávania podľa exekutívy EÚ vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.

"Máme veľké obavy. Sú niektoré otázky okolo motívov prerušenia vydávania a, samozrejme, budeme pozorne sledovať situáciu," uviedol dnes pred novinármi v Bruseli hlavný tlačový hovorca exekutívy EÚ Margaritis Schinas. Pripomenul, že sloboda tlače, pluralita a ochrana novinárov sú základom slobodnej a demokratickej spoločnosti.