Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarský premiér Orbán rokoval v Budapešti so šéfom ruského Rosatomu

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Delegácia Rosatomu informovala maďarského ministerského predsedu o aktuálnom stave prípravy rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi.

Budapešť 31. augusta (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v piatok dopoludnia stretol v Budapešti na pracovnej schôdzke s generálnym riaditeľom ruského štátneho koncernu Rosatom Alexejom Lichačovom. Agentúru MTI o tom informoval premiérov hovorca Bertalan Havasi.

"Delegácia Rosatomu informovala maďarského ministerského predsedu o aktuálnom stave prípravy rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi," povedal hovorca o schôdzke, ktorá sa konala v budove maďarského parlamentu.

Projekt budú financovať z 80 percent ruské štátne banky. Výstavba dvoch nových blokov sa má začať do konca októbra 2019.

Rozšírenie jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je v krajine historicky najdrahšou štátnou stavbou s nákladmi 12,5 miliardy eur.

Dva nové bloky jadrovej elektrárne v Paksi by mohli podľa maďarskej vlády vyrábať elektrickú energiu už v roku 2026. Prípravné investície sa majú začať ešte tento rok.

Ruský prezident Vladimir Putin na pracovnej návšteve v Budapešti vlani 2. februára povedal, že s Orbánom venovali projektu výstavby dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Paksi mimoriadnu pozornosť. "Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest," podčiarkol vtedy Putin, s ktorým sa má Orbán stretnúť v Moskve 18. septembra.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach