Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Príčiny tragického pádu testovaného lietadla v Maďarsku nie sú známe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nehode zahynuli dvaja ľudia.

Budapešť 1. augusta (TASR) - Maďarský letecký úrad neodhalil žiadnu poruchu dvojmiestneho lietadla, ktoré 31. mája havarovalo počas testovacieho letu pri juhomaďarskom meste Pécs. Pri nehode zahynuli dvaja ľudia. Z predbežnej správy úradu ďalej vyplýva, že zatiaľ nie sú známe ani žiadne pochybenia pilota, informovala v stredu agentúra MTI.

Spoločnosť Magnus Aircraft Zrt. so sídlom v Kecskeméte, ktorá lietadlo vyvíja, zdôraznila, že stroj eFusion disponoval všetkými potrenými úradnými povoleniami k testovaciemu letu. Záznamníky údajov fungovali správne a bolo možné ich analyzovať, s výnimkou záznamu zvukov v pilotnej kabíne.

Polícia Baranskej župy pokračuje vo vyšetrovaní prípadu pre podozrenie z ohrozenia leteckej dopravy z nedbanlivosti. O doterajších výsledkoch vyšetrovania policajti odmietli informovať.

Obeťami havárie sú 42-ročný a 61-ročný muž. Lietadlo Magnus eFusion s elektrickým pohonom vzlietlo o 10.10 h. Zrútilo sa z doposiaľ neznámych príčin a za neznámych okolností niekoľko sto metrov od letiska Pécs-Pogány pri obci Szalánta. Lietadlo po páde na kukuričné pole zachvátil požiar.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach