Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: V prieskume Mediánu vedie Fidesz, druhý je Jobbik

Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský vládnuci blok aj naďalej výrazne vedie, volilo by ho 34 percent. Druhý je ultrapravicový Jobbik so 14 percentami, tretia je Maďarská socialistická strana s deväťpercentnou podporou.

Budapešť 4. februára (TASR) - Maďarský vládnuci blok Fidesz-KDNP aj naďalej výrazne vedie, volilo by ho 34 percent Maďarov. Druhou najsilnejšou stranou je ultrapravicový Jobbik so 14 percentami, tretia je Maďarská socialistická strana (MSZP) s deväťpercentnou podporou, vyplýva z dnes zverejnených výsledkov prieskumu inštitútu Medián.

Dvojpercentné posilnenie oproti predchádzajúcemu mesiacu zaznamenala MSZP, pričom Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya sa prepadla na septembrovú úroveň, keď ju preferovali štyri percentá opýtaných.

Inštitút Publikus koncom januára zaznamenal po niekoľkých mesiacoch rastu popularity Fideszu jeho zastavenie, dokonca jednopercentný pokles preferencií na 24 percent. Podpora Jobbiku a MSZP sa po oslabení ultrapravičiarov a posilnení socialistov podľa inštitútu Publikus vyrovnala na hodnote 11 percent.

Insštitút Nézöpont preukázal mierne posilnenie Fideszu na 32 percent a MSZP na 11 percent, čím ľavičiari predbehli v januári Jobbik o jedno percento.

V prieskume inštitútu Tárki vedie Fidesz s 31 percentami a Jobbik s 12 percentami má päťpercentný náskok pred MSZP.