Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Budapešť a okolie Balatonu spadlo obrovské množstvo zrážok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hasiči v hlavnom meste Maďarska vrátane jeho centra pracujú aktuálne na viac ako 30 miestach na odstraňovaní následkov rozmarov prírody.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Budapešť dnes v priebehu 60 minút v skorých večerných hodinách zasiahli zrážky v množstve prevyšujúcom priemerný augustový úhrn. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na Celoštátnu meteorologickú službu.

Podľa nej spadlo v maďarskej metropole viac ako 80 milimetrov zrážok, pričom sa o prietrži mračien hovorí už pri dosiahnutí hodnoty 30 milimetrov v priebehu pol hodiny.

Prognóza meteorológov predpovedá ďalšie búrky v centrálnej časti Maďarska aj v priebehu nadchádzajúcej noci, avšak v utorok od skorého rána by sa situácia mala od západu začať stabilizovať.

Búrky, ktoré v utorok môžu zasiahnuť ešte východ a severovýchod Maďarska, by však s určitosťou nemali sprevádzať tak intenzívne zrážky, aké dnes zasiahli Budapešť i okolie maďarského mora - jazera Balaton.

Hasiči v hlavnom meste Maďarska vrátane jeho centra pracujú aktuálne na viac ako 30 miestach na odstraňovaní následkov rozmarov prírody, predovšetkým na odčerpávaní vody z nižšie položených objektov a pivničných priestorov.

Búrka dočasne narušila aj MHD v maďarskej metropole a prímestskú dopravu. Na trati metra č. 3, ako aj na niekoľkých električkových linkách premávajú momentálne autobusy.