Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská prokuratúra podozrieva 2 cudzincov z financovania terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Muž a žena požiadali o azyl v tranzitnej zóne juhomaďarského pohraničného mesta Röszke.

Budapešť 9. marca (TASR) - Maďarský generálny prokurátor nariadil vyšetrovanie prípadu dvoch žiadateľov o azyl, ktorí sú podozriví z trestného činu financovania terorizmu. Prokuratúra Čongrádskej župy iniciovala vzatie cudzincov do vyšetrovacej väzby, informoval agentúru MTI hovorca prokuratúry Ferenc Szanka.

Muž a žena požiadali o azyl v tranzitnej zóne juhomaďarského pohraničného mesta Röszke. O tom, či budú vzatí do väzby, má vyšetrovací sudca segedínskeho okresného súdu rozhodnúť ešte počas piatka (9.3.), dodal Szanka.

Podľa jeho slov je dôvodom toho, že vyšetrovanie prípadu nariadil generálny prokurátor, skutočnosť, že nejde o občanov Maďarska a že trestný čin sa uskutočnil mimo územia Maďarska.

Dvojica sa v rokoch 2009 a 2010 dobrovoľne pripojila k organizácii, ktorá v zmysle medzinárodných zmlúv a dohôd bola kvalifikovaná ako teroristická. Obaja potom v období rokov 2010-14 vykonávali logistickú činnosť v Iraku, absolvovali vojenský výcvik a podporovali aj rôzne ďalšie činnosti teroristickej organizácie, spresnil hovorca dôvodné podozrenie.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach