Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Niekoľko tisíc učiteľov, rodičov i žiakov demonštrovalo v Miškovci

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Pokojné protestné zhromaždenia pedagógov sa konali aj v iných maďarských mestách, v Budapešti ich bolo niekoľko stoviek.

Budapešť 3. februára (TASR) - Proti centralizácii školského systému, proti učebnému plánu, za zníženie byrokracie, za dobre pripravené reformy, ale aj za návrat k povinnej školskej dochádzke až do 18 roku dieťaťa demonštrovalo dnes v maďarskom Miškovci niekoľko tisíc pedagógov, rodičov i žiakov.

Podľa agentúry MTI protestujúci vytýkali vláde, že nemá premyslenú politiku vzdelávania, priebežne odčerpáva finančné zdroje zo školstva a právne normy vznikajú bez konzultácie. Toto všetko vedie k ohrozovaniu ústavných práv žiakov, dodali.

V 16-bodovom zozname požiadaviek, ktoré v závere zhromaždenia prečítali, figuruje okrem iného aj možnosť slobodného výberu učebníc a zrušenie Centra riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení Klebelsberg (KLIK).

Pokojné protestné zhromaždenia pedagógov sa konali aj v iných maďarských mestách, v Budapešti ich bolo niekoľko stoviek. Podľa protestujúcich vo verejnom školstve je množstvo vážnych finančných a odborných problémov, kvôli zmenám posledných rokov sa situácia v školstve stala neudržateľnou.

Poslanec István Hollik z Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá vládne v bloku so stranou Fidesz, pred budapeštianskym zhromaždením povedal, že pre vládne strany sú najdôležitejšie záujmy detí, pričom "skrachovaná ľavica" zneužíva pedagógov na svoje stranícke ciele.