Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Budapešti bola v nedeľu protivládna demonštrácia

Záber z protestu proti maďarskej vláde v Budapešti 21. mája 2017. Foto: TASR

Rečníci demonštrácie, ktorej účastníci pred budovu parlamentu prišli s maďarskými vlajkami a vlajkami Európskej únie z Nábrežia Technickej univerzity, kritizovali korupciu vo vládnych kruhoch.

Budapešť 22. mája (TASR) - Tisíce demonštrujúcich Maďarov v nedeľu v Budapešti odkázali vláde premiéra Viktora Orbána: "Nedáme si vziať budúcnosť!" Podľa organizátorov ich pred parlamentom na Kossuthovom námestí bolo 20.000.

Protestujúci skandovali "Európa, Európa", ale aj "Orbán, Putin, Erdogan - traja smradľaví chuligáni".

Rečníci demonštrácie, ktorej účastníci pred budovu parlamentu prišli s maďarskými vlajkami a vlajkami Európskej únie z Nábrežia Technickej univerzity, kritizovali korupciu vo vládnych kruhoch, ako aj to, že Orbán namiesto nemocníc a ciest stavia štadióny a že bohatne iba úzky okruh ľudí blízkych vláde.

Budovu parlamentu obkolesil policajný kordón a jednotky policajtov boli pripravené aj v okolitých uliciach. Protestné zhromaždenie sa bez incidentov skončilo po 21.00 h.

Demonštráciu pod heslom "Nebojíme sa vlády!" zorganizovali skupiny, ktoré zmobilizovali desiatky tisíc ľudí aj v apríli. Podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti vyjadrilo 9. apríla až 80.000 demonštrantov. Organizátori vyzvali Maďarov, aby sa zomkli a svoju nespokojnosť s terajšou vládou Orbánovej strany Fidesz vyjadrili účasťou na ďalšej demonštrácii, ktorú pripravujú na 29. mája.