Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďari protestovali proti zámeru Trumpa odstúpiť od klimatickej dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Podľa organizátorov demonštrácie k vypovedaniu klimatickej dohody Trumpom už európski lídri vyjadrili svoje obavy, preto teraz nastal čas, aby svoj hlas nechali zaznieť aj európski občania.

Budapešť 6. júna (TASR) - Donald Trump, 45. prezident Spojených štátov, odstúpením od parížskej klimatickej dohody dostal svoju krajinu spolu s Nikaraguou a Sýriou do skupiny krajín, v ktorých budúcnosť detí a vnukov nie je prioritou. Vyhlásilo to maďarské zoskupenie Okamžite za ochranu klímy, ktoré zorganizovalo včera pred sídlom amerického veľvyslanectva v Budapešti protestné zhromaždenie.

Podľa organizátorov demonštrácie, na ktorej sa na Námestí slobody zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, k vypovedaniu klimatickej dohody Trumpom už európski lídri vyjadrili svoje obavy, preto teraz nastal čas, aby svoj hlas nechali zaznieť aj európski občania.

"Nedovolíme, aby perverzný starý človek vzal našu budúcnosť. Nezostaňme nečinní, keď tento klamár a bohatý obchodník ničí našu planétu," uviedli v pozvánke na Facebooku organizátori.

Rečníci podujatia - novinár, americko-maďarský občan, aktivista, ale aj predstavitelia troch opozičných strán - hovorili o nutnosti boja proti klimatickým zmenám. Zdôraznili, že sú odhodlaní v tomto boji pokračovať.