Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia zakročila proti pravicovým extrémistom

Pohľad na budovu maďarského parlamentu počas osláv 50. výročia maďarskej revolúcie z roku 1956 v Budapešti 22. októbra 2006. Foto: TASR/AP

Bolo vypočutých 12 ľudí, z ktorých každý má väzbu na niektorú z odnoží Maďarského národného frontu. Z nich 11 vypočuli ako podozrivých z trestných činov násilia a zneužitia zbraní.

Budapešť 15. novembra (TASR) - Príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) zasiahli dnes v ôsmich mestách a obciach, kde uskutočnili domovú prehliadku u ľudí spájaných s radikálnou pravicovou organizáciou Maďarský národný front. Príslušníci zásahového komanda našli veľké množstvo samopalov, pištolí a výbušnín.

Maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) vo vyhlásení uviedlo, že TEK vypočulo 12 ľudí, z ktorých každý má väzbu na niektorú z odnoží Maďarského národného frontu. Z nich 11 vypočuli ako podozrivých z trestných činov násilia a zneužitia zbraní, v prípade dvoch ľudí TEK iniciovalo uvalenie vyšetrovacej väzby.

Komando zasahovalo v Bőnyi, Budakalásze, Budapešti, Jászberényi, Mosonmagyaróvári, Ráde, Saókeresztúre a vo Váci.

Jeden zo zakladateľov Maďarského národného frontu István Győrkös zastrelil 26. októbra pri domovej prehliadke v severomaďarskej obci Bőny policajta a ďalšieho zranil. Sedemdesiatšesťročného Győrkösa s poranením brucha operovali v nemocnici v Győri, načo ho previezli do väzenskej nemocnice v meste Tököl v Peštianskej župe.