Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protivládne protesty v Maďarsku budú pokračovať v sobotu

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Proti novele zákonníka práce rozširujúcej ročný rámec nadčasov, ale aj ďalším krokom vlády premiéra Viktora Orbána sa bude protestovať vo všetkých sídlach žúp i ďalších maďarských mestách.

Budapešť 18. januára (TASR) - Vlna protestov proti maďarskej vláde, ktorá sa začala koncom minulého roka, bude pokračovať v sobotu. Proti kritizovanej novele zákonníka práce rozširujúcej ročný rámec nadčasov, ale aj ďalším krokom vlády premiéra Viktora Orbána sa bude protestovať vo všetkých sídlach žúp i ďalších maďarských mestách.

Ľavicový denník Népszava v piatok konštatoval, že k protestom sa pridáva čoraz viac miest. Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) organizuje demonštrácie v 39 mestách, odborárske zväzy hovoria o príprave protestov vo vyše 100 mestách a obciach.

Organizátori vyzvali ľudí, aby sa - vo svojom vlastnom záujme, ale aj v záujme svojej rodiny a všetkých občanov cítiacich zodpovednosť za svoju krajinu - zúčastnili na pripravovaných demonštráciách, prípadne aby zorganizovali protest vo svojej obci.

V hlavnom meste organizujú demonštráciu nazvanú Blokáda Budapešti, pri ktorej okolo poludnia zastavia dopravu na štyroch frekventovaných miestach. Popoludní sa potom demonštranti stretnú na Námestí Ádáma Clarka, kde odznejú prejavy. Pripravuje sa aj priamy prenos protestných akcií z rôznych kútov krajiny.

Prostredníctvom skupiny na Facebooku sa organizujú protestné zhromaždenia aj vo viacerých európskych mestách: v Amsterdame, Berne, Osle, Haagu, Londýne, Swansea, Stuttgarte, Dubline, Mníchove, Viedni, Hamburgu a Berlíne. Ich účastníci chcú vyjadriť solidaritu s maďarskými demonštráciami.

Pohľady Maďarov na protesty sa rôznia


K protivládnym demonštráciám, ktoré budú v sobotu pokračovať v maďarských mestách, sa v piatok objavili aktuálne výsledky prieskumov verejnej mienky. Podľa zistení inštitútu Századvég 60 percent Maďarov štrajk a demonštrácie odmieta. Inštitút Publicus Intézet naproti tomu vyzdvihuje, že 51 percent opýtaných protivládne protesty podporuje.

Agentúra MTI cituje závery Századvégu, podľa ktorého sa 60 percent účastníkov prieskumu domnieva, že opozičné strany a ich politici využívajú demonštrácie na svoje zviditeľnenie s cieľom dostať sa k moci.

Väčšina opýtaných v tomto prieskume uviedla, že si neželá štrajk proti zákonu o nadčasoch, pretože by to neúmerne zasiahlo do fungovania krajiny, a neželá si ani "opozičné divadlo". Generálny štrajk podporilo 40 percent oslovených. Iba 31 percent respondentov uviedlo, že postoje opozície považuje za úprimné, a že ich konanie je v záujme ľudí.

V prieskume inštitútu Publicus Intézet, ktorý objednala príloha ľavicového denníka Népszava - Népszava Visszhang, 51 percent opýtaných podporilo štrajk i demonštrácie, z nich tretina vyjadrila aj snahu protestovať. Ďalších osem percent Maďarov uviedlo, že by vláda mala odvolať kritizovanú novelu zákonníka práce o nadčasoch. Títo respondenti však označili štrajk a protestné akcie za neúčinné.

Pre Publicus Intézet 60 percent účastníkov prieskumu uviedlo, že demonštrácie sú zorganizované "zdola" nespokojnými občanmi. Protesty podľa 20 percent respondentov pripravujú politické strany, ktoré sa istým spôsobom priživujú na odborárskych zväzoch. Iba desať percent oslovených vyjadrilo presvedčenie, že protestné zhromaždenia pripravujú občianske zoskupenia.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach