Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin priletí na majstrovstvá sveta v džude, stretne sa aj s Orbánom

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin si v Budapešti pri tejto príležitosti prevezme od Debrecínskej univerzity titul čestný občan (civis honoris causa).

Budapešť 28. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin priletí dnes do Budapešti na majstrovstvá sveta v džude. V športovej hale Papp László Sportaréna sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a spolu s mongolským prezidentom Chaltmágínom Battulgom si pozrú otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta, informoval denník Magyar Idök Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v piatok spresnil, že Putin síce pricestuje do maďarskej metropoly na otvorenie športového podujatia, ale v jeho delegácii bude aj niekoľko ministrov ruskej vlády, medzi nimi aj šéf rezortu zdravotníctva, ktorý je spolupredsedom maďarsko-ruskej hospodárskej zmiešanej komisie. Ministri absolvujú pracovné plenárne zasadnutie s maďarskými partnermi.

Hodnotenie ruského prezidenta na Západe je podľa maďarského analytika Andrása Deáka tri roky po anexii Krymu veľmi rozdielne. "V rusko-amerických vzťahoch došlo ku kroku späť ešte aj v porovnaní s obdobím vládnutia prezidenta Baracka Obamu. Donald Trump síce naznačil istú snahu zlepšiť vzťahy s Moskvou, Kremeľ sa ale v súčasnosti denne spomína vo Washingtone, preto sa nikto neodváži dať s Rusmi do reči z obavy o svoje miesto," konštatoval Deák.

V Európe si však podľa analytika uvedomili, že s Ruskom treba vybudovať samostatnú stratégiu, na Američanov sa totiž nemožno spoľahnúť. Vzťahy Európy s Ruskom pomaly smerujú k normalizácii, pričom sa ale nezabúda na situáciu Ukrajiny.

Putin si v Budapešti pri tejto príležitosti prevezme od Debrecínskej univerzity titul čestný občan (civis honoris causa).

Ruský prezident navštívil Maďarsko naposledy 1. februára, keď s Orbánom rokoval o vzájomných hospodárskych vzťahoch a v rámci nich aj o pripravovanom projekte rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi.