Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putinov príchod do Maďarska sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Na trase medzi letiskom a športovou halou, ktorú v Budapešti ruská hlava štátu absolvuje, platia obmedzenia až do neskorého večera. Poklopy mestskej kanalizácie na nej privarili.

Budapešť 28. augusta (TASR) - Prísne mimoriadne bezpečnostné opatrenia a protestujúci aktivisti sprevádzali dnes prílet prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina do Budapešti.

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin do Budapešti nepriletel krátko po 12.00 h prvým vládnym špeciálom z Moskvy, ako to uviedli viaceré maďarské médiá. Bol na palube jedného z ďalších dvoch lietadiel, ktoré vzlietli z Novorossijska a na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta pristáli okolo 15.30 h.

Podľa spravodajského servera origo.hu dnešné prvé lietadlo priviezlo z ruského hlavného mesta viacerých členov ruskej vlády. Hlava štátu letela v jednom z dvoch menších strojov vládnej letky typu Tupolev z pobrežia Čierneho mora cez vzdušný priestor Bulharska a Rumunska. Vo februári Putin do Budapešti priletel prezidentskými špeciálmi Iljušin IL-96-300.

Ruský prezident smeroval z letiska do športovej haly Papp László Sportaréna, kde sa v rámci krátkej návštevy zúčastní otváracieho ceremoniálu majstrovstiev sveta v džude a kde bude rokovať aj s premiérom Viktorom Orbánom.

Aktivisti strany Momentum dnes nadránom prelepili tabule viacerých budapeštianskych ulíc sovietskymi názvami z obdobia komunistického režimu a poznámkou: "Nedopusťme, aby sa to znova stalo!" Aktivisti počas Putinovej návštevy plánujú rozdávať v meste titulnú stranu denníka Népszabadság z 28. novembra 1972, keď do Budapešti pricestovalo vedenie Sovietskeho zväzu na čele s jeho najvyšším predstaviteľom Leonidom Brežnevom.

Proti návšteve ruského prezidenta protestujú aj opozičné strany Spolu (Együtt) a Politika môže byť iná (LMP). Sympatizanti chcú Putina vypískať, najmä v okolí športovej haly Papp László Sportaréna, kde sa prezident má zúčastniť otváracieho ceremoniálu majstrovstiev sveta v džudo.

Strana Liberáli (Liberálisok) vyjadrila obavy zo skutočnosti, že francúzsky prezident Emmanuel Macron a ďalší významní predstavitelia západných krajín Maďarsko obchádzajú, pričom Putin pricestoval v uplynulom polroku už druhýkrát. Liberáli to považujú za jednoznačný dôkaz, že maďarská vláda sa vzďaľuje od Európy, od západnej demokracie.

Na trase medzi letiskom a športovou halou, ktorú v Budapešti ruská hlava štátu absolvuje, platia obmedzenia až do neskorého večera. Poklopy mestskej kanalizácie na nej privarili.