Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Maďarsko je znepokojené postupom Monitorovacieho výboru Rady Európy

Foto: TASR/AP

Vážne znepokojenie sa týka odporúčania Monitorovacieho výboru Rady Európy, aby nariadila všeobecné monitorovanie Maďarska. Rozhodnutie je následkom už štvrtej zmeny ústavy krajiny.

Brusel/Budapešť 26. apríla (TASR) - Rozhodnutie Monitorovacieho výboru Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) spred dvoch dní odporučiť všeobecné monitorovanie Maďarska v súvislosti s nedávnou už štvrtou novelou tamojšej ústavy "vážne znepokojuje" Budapešť. Vyplýva to z vyhlásenia maďarskej vlády, ktoré dnes distribuovali v Bruseli a o ktorom informuje rakúska tlačová agentúra APA.

Podľa dokumentu "okolnosti rozhodnutia výboru vyvolávajú vážne procedurálne i substanciálne pochybnosti".

Vyhlásenie pripomína, že odporúčanie prijali pomerom hlasov 21:20, pričom v rozpore s obvyklou praxou sa na rokovaní zúčastnila iba jedna spravodajkyňa, pretože tá ďalšia, Jana Fischerová z ČR, odstúpila z funkcie považujúc správu o Maďarsku za nevyváženú a jednostrannú.

Výbor navyše hlasoval o kapitolách návrhu až vo štvrtok, čo je odklon od normálneho postupu, pretože by tomu malo predchádzať hlasovanie v stredu.

"To môže vrhnúť tieň na transparentnosť pracovných metód výboru," cituje APA z textu vyhlásenia maďarskej vlády.

Maďarsko žiada rozhodnúť až v júni

Šéf maďarskej diplomacie János Martonyi požiadal listom predsedu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Jeana-Clauda Mignona o odloženie naplánovaného rozhodnutia vo veci na jún. S podobnou žiadosťou sa na predsedu predmetného výboru Andreasa Herkela obrátil aj maďarský minister spravodlivosti Tibor Navracsics.

Maďarská tlačová agentúra MTI označila spomínané rozhodnutie európskeho orgánu za bezprecendetné od vzniku RE. Nikdy sa ešte totiž nestalo, aby sa vynorili vážne obavy súvisiace s demokraciou a právnym štátom v prípade členskej krajiny Európskej únie, ktoré by odôvodnili začatie takéhoto procesu.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) v tejto súvislosti vyhlásila, že rozhodnutie výboru jednoznačne znamená, že Európa nepovažuje Orbánovo Maďarsko za plnoprávnu demokraciu.

Správa výboru namieta nielen proti obsahu opatrení obmedzujúcich demokraciu v Maďarsku, ale aj spôsobu prijímania zákonov.