Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúski vojaci zostávajú na maďarsko-srbských hraniciach

Rakúsky policajt. Foto: TASR/AP

Rakúsko s cieľom zabrániť ilegálnej migrácii a bojovať proti prevádzačstvu pomáha chrániť schengenské hranice od vlaňajšieho roka.

Budapešť 2. apríla (TASR) - Do konca tohto roka predlžuje rakúska armáda humanitárnu pomoc na maďarsko-srbských hraniciach, ktoré sú vonkajšou hranicou schengenskej zóny. Informoval o tom dnes spravodajský server hvg.hu s odvolaním sa na rakúsku agentúru APA.

V súčasnosti slúži na týchto hraniciach 85 príslušníkov ozbrojených síl Rakúska. Náklady misie dosiahnu 2,35 milióna eur.

Rakúsko s cieľom zabrániť ilegálnej migrácii a bojovať proti prevádzačstvu pomáha chrániť schengenské hranice od vlaňajšieho roka. V auguste 2016 na maďarsko-srbské hranice poslal západný sused Maďarska 20 policajtov a v novembri nasadil na podporu stráženia hraníc technickú rotu.

Rakúski vojaci plnia prepravné, pátracie a zdravotnícke úlohy. Rakúsko na pomoc pri ochrane hraníc Maďarska so Srbskom poslalo 50 vozidiel a vláda minulý utorok okrem predĺženia misie v Maďarsku rozhodla aj o tom, že poskytne Srbsku 50 zariadení na nočné videnie pre zabezpečenie ochrany západobalkánskych hraníc.