Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarsko, Rakúsko a Srbsko chcú spolupracovať proti migračnému tlaku

Na snímke zľava rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová, jej maďarský rezortný kolega Sándor Pintér a srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič sa účastnia na spoločnej tlačovej konferencii po podpise spoločného dokumentu s cieľom zabrániť enormnému migračnému tlaku na ich krajiny v Budapešti 30. júna 2015. Foto: TASR/AP

Srbsko mieni niesť svoj podiel zodpovednosti a jeho pohraničníci budú spoločne s maďarskými kolegami hliadkovať na macedónsko-srbskej štátnej hranici.


Budapešť 30. júna (TASR) - Na úzkej spolupráci s cieľom zabrániť enormnému migračnému tlaku na ich krajiny sa dnes na stretnutí v Budapešti dohodli ministri vnútra Rakúska, Srbska a hostiteľskej krajiny, Johanna Miklová-Leitnerová, Nebojša Stefanovič a Sándor Pintér, ktorí o tom podpísali aj spoločný dokument.

Hostka z Viedne na následnej tlačovej konferencii uviedla, že najdôležitejšími prvkami sú spoločná kontrola štátnych hraníc, posilnenie spoločných pátracích skupín zameraných na boj proti prevádzačom, ako aj čo najvýraznejšie začlenenie príslušných agentúr Európskej únie, píše tlačová agentúra MTI.

Srbský minister vnútra v maďarskej metropole pripomenul, že jeho krajina by sa chcela stať členom únie, preto urobí maximum pre dosiahnutie pokroku v danej oblasti. Srbsko mieni niesť svoj podiel zodpovednosti a jeho pohraničníci budú spoločne s maďarskými kolegami hliadkovať na macedónsko-srbskej štátnej hranici.

Hostiteľ schôdzky Sándor Pintér podčiarkol, že dochádza k novodobému sťahovaniu národov, a poskytol aktuálne informácie, podľa ktorých požiadalo tento rok do pondelkovej polnoci v Maďarsku o azyl 67.000 utečencov. Možnosti systému sociálneho zabezpečenia sú takmer vyčerpané, mnoho prisťahovalcov je možné umiestniť už iba v stanoch alebo kontajneroch, nezriedka dokonca iba pod holým nebom.