Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri rakúskych hraniciach v Maďarsku pripravujú dva utečenecké tábory

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Körmende bude tábor na území bývalej policajnej strednej školy.

Budapešť 29. februára (TASR) - V západomaďarskom meste Körmend neďaleko rakúskych hraníc začnú v nadchádzajúcich dňoch budovať dočasný zberný tábor pre migrantov, informovala dnes agentúra MTI s tým, že kapacita stanového tábora by mala byť 300 až 500 ľudí.

Mestské zastupiteľstvo v Körmende dnes mimoriadne zasadalo, uviedol primátor István Bebes z vládnucej strany Fidesz, podľa ktorého podobný tábor postavia čoskoro aj v neďalekom meste Szentgotthárd.

Podľa Bebesa zatiaľ nie je jasné, kedy prídu prví utečenci. Dodal, že ide iba o akúsi prípravu, pretože je známe, že Rakúsko rozhodlo o vybudovaní viacerých provizórnych registračných centier, medzi nimi aj v meste Heiligenkreuz. "To sú dôvody, aby v Körmende a v Szentgotthárde opäť boli vybudované tábory," dodal primátor.

Miestna organizácia ultrapravicovej strany Jobbik reagovala vyhlásením, že si neželá žiadnych prisťahovalcov v týchto mestách. "Opätovné vybudovanie utečeneckých táborov je v príkrom rozpore s tým, čo hlásal premiér Viktor Orbán počas víkendu," pripomína miestna organizácia Jobbiku.