Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Organizátora zakázanej rasovej konferencie v Budapešti zadržali

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Spencer pricestoval v piatok do Maďarska, kde ho polícia legitimovala. Keďže nemal doklady oprávňujúce ho na pobyt v Maďarsku, zadržala ho cudzinecká polícia.

>Budapešť 4. októbra (TASR) - Maďarská polícia v piatok legitimovala a zadržala šéfa extrémistickej americkej organizácie National Policy Institute (NPI) Richarda Spencera, ktorý pricestoval do Budapešti vlakom z Viedne na zakázanú konferenciu. Informoval o tom dnes maďarský Úrad pre štátne občianstvo a prisťahovalectvo (BÁH).

"Prominentná osobnosť tradicionalistickej, rasovej a nacionalistickej nadácie - americký občan Richard Bertrand Spencer - pricestovala na konferenciu na ochranu rasy zvolanú do Budapešti s vedomím, že voči nej môžu byť kvôli jej úlohe pri organizovaní podujatia uplatnené obmedzujúce opatrenia," píše sa vo vyhlásení BÁH.

Podľa úradu Spencer pricestoval v piatok do Maďarska, kde ho polícia legitimovala. Keďže nemal doklady oprávňujúce ho na pobyt v Maďarsku, zadržala ho cudzinecká polícia.

Denník Népszabadság v piatok napísal, že šéf NPI je už v maďarskej metropole. "Zbytočný bol hnev premiéra Viktora Orbána, vydanie zákazu vstupu rečníkom konferencie na maďarské územie i protesty občianskych organizácií," konštatoval denník.

Podujatie sa nakoniec uskutoční - na rozdiel od pôvodných plánov organizátorov však bude neverejné.

Spencer poskytol krátky rozhovor Népszabadságu, v ktorom spresnil, že konferencia sa bude konať dnes. Počet účastníkov bude 75-100, pričom pôvodne pozvali 300. Miesto zhromaždenia ale odmietol prezradiť.

Ideou NPI je podľa Spencera vybudovať v zjednotenej Európe niečo ako novú "Rímsku ríšu" s tým, že najlepšie by bolo dohodnúť sa s prisťahovalcami, aby sa pokojne vrátili tam, odkiaľ prišli.

Na základe nedeľňajšieho pokynu premiéra Orbána pripravovanú konferenciu minister vnútra Sándor Pintér v pondelok zakázal. Minister nariadil šéfovi polície, aby zabezpečil zákaz vstupu a pobytu účastníkom podujatia. V zdôvodnení šéf rezortu vnútra uviedol, že opatrenie je v súlade s postojom vlády a parlamentných strán.

Rečníci konferencie, ktorú pripravovala organizácia otvorene založená na rasistickej ideológii, hlásajú podľa Pintéra rasovú nadradenosť, čo je v rozpore s ústavou, a preto podujatie zakázal.

NPI, založený v roku 2005, patrí v USA medzi organizácie blízke rasistom, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy.