Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Raziu v sídle scientologickej cirkvi urobili na základe podnetu členov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na Národný orgán pre ochranu údajov a slobodu informácií sa obrátili scientológovia, ktorí chceli vystúpiť z tejto organizácie a žiadali späť všetky osobné dokumenty, ale neuspeli.

Budapešť 19. októbra (TASR) - Stredajšiu raziu v budapeštianskom sídle Náboženského spolku maďarskej scientologickej cirkvi a v kancelárii cirkvi v Nyíregyháze vykonali pracovníci maďarského Národného úradu vyšetrovania (NNI) na základe sťažnosti niekoľkých členov cirkvi. Uviedol to vo štvrtok vládny denník Magyar Idök.

Denník pripomenul, že cirkev považujú vo viacerých krajinách sveta za ilegálnu organizáciu, pritom v Maďarsku doposiaľ nerušene funguje.

Magyar Idök informoval, že na Národný orgán pre ochranu údajov a slobodu informácií (NAIH) sa obrátili scientológovia, ktorí chceli vystúpiť z tejto organizácie a žiadali späť všetky osobné dokumenty, ale neuspeli.

NAIH začal situáciu u scientológov skúmať vlani. Vyšetrovací úrad v stredu začal domovou prehliadkou proces vyšetrovania voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie zo zneužitia osobných údajov a iných trestných činov. Kriminalisti z kancelárií v Budapešti a Nyíregyháze si odviezli počítače a dokumenty.

Denník poznamenal, že po zmene režimu ide o prvú policajnú akciu namierenú voči cirkvi či cirkevnému spolku, keď dôvodom vyšetrovania nie je hospodárska kriminalita.