Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rečníci budapeštianskej demonštrácie volali po opozičnom zomknutí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rečníci konštatovali, že Orbánova vláda sa drží moci vďaka tomu, že šíri v spoločnosti strach, preto požadovali, aby vláda prestala šíriť nenávistnú kampaň a klamstvá.

Budapešť 22. apríla (TASR) - Jednotné opozičné zomknutie, aktivity občianskej sféry a okamžité konanie v záujme zbavenia moci vlády premiéra Viktora Orbána požadovali rečníci sobotňajšieho protestného zhromaždenia, ktorého sa zúčastnili desaťtisíce Maďarov.

Podľa agentúry MTI pochod z Kosstuhovho námestia na Cestu slobodnej tlače (Szabad sajtó útja) pod názvom "2.0 My sme väčšina - ďalšia demonštrácia za demokraciu", bol pokračovaním protivládnej demonštrácie z minulej soboty.

Rečníci konštatovali, že Orbánova vláda sa drží moci vďaka tomu, že šíri v spoločnosti strach, preto požadovali, aby vláda prestala šíriť nenávistnú kampaň a klamstvá. Maďarsko podľa nich potrebuje namiesto nenávisti solidaritu, a namiesto rozkolu obnovenie jednoty.

Nedávno zvolený nový nezávislý primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márky-Zay vládu bloku Fidesz-KDNP, ktorá v parlamentných voľbách 8. apríla získala dvojtretinovú väčšinu, označil za "represívny režim".

Dejiny podľa jeho slov potvrdili, že žiadny takýto režim netrvá naveky. "Súčasný systém v Maďarsku nie je demokratickým systémom. Potvrdila to vo svojej správe o voľbách aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Mediálna prevaha vládneho bloku a ním kreovaný volebný systém sú podľa OBSE nespravodlivé," citoval slová Márkyho-Zaya spravodajský server napi.hu.

Organizátori avizovali, že ďalšie protivládne zhromaždenie bude 8. mája, v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu.

Protestný pochod, ktorý podporili všetky opozičné parlamentné strany i strana Momentum, sa po 21.00 h skončil bez incidentov. Viacero skupín ľudí zostalo na budapeštianskych uliciach.

spravodajca TASR Ladislav Vallach