Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

VERDIKT: Maďarsko môže vypísať referendum o prerozdeľovaní utečencov

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Iniciatívu vypísať ľudové hlasovanie ohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Spôsob, pre ktorý sa vláda rozhodla, je podľa neho európsky, referendum je totiž súčasťou európskej politiky.

Budapešť 3. mája (TASR) - Maďarská vláda môže vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov. Vyplýva to z dnešného verdiktu maďarského najvyššieho súdu, ktorý odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu Národnej volebnej komisie (NVB).

Iniciatívu vypísať ľudové hlasovanie ohlásil 24. februára maďarský premiér Viktor Orbán. Spôsob, pre ktorý sa vláda rozhodla, je podľa jeho vyjadrenia európsky, referendum je totiž súčasťou európskej politiky. "Kvóty by prekreslili kultúrnu a náboženskú tvár Európy. Na takéto rozhodnutie nemá mandát žiadny európsky orgán," zdôvodnil vtedy premiér.

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda, ktorá dnešným verdiktom súdu nadobudla právoplatnosť.

V súvislosti s rozhodnutím NVB, ktorým bola potvrdená referendová otázka, dostal najvyšší súd štyri podnety požadujúce preskúmanie zákonnosti postupu komisie.