Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Maďarskí socialisti vyzvali k neúčasti na referende o kvótach

Maďarská armáda i polícia 24. septembra 2015 v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós-Pince začala s rozmiestňovaním drôtených prekážok. Foto: TASR/AP Photo

Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska? znie otázka ľudového hlasovania iniciovaného vládou.

Budapešť 12. mája (TASR) - Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) nepovažuje vládou pripravované referendum o kvótach za záležitosť týkajúcu sa utečencov, pretože v nej vidí iba snahu vlády premiéra Viktora Orbána zachovať si moc. Informoval o tom dnes spravodajský server Index.hu.

Socialisti na stredajšej schôdzke predsedníctva vyhlásili, že nebudú k takýmto krokom vlády asistovať a vyzvali maďarských voličov, aby počkali na rozhodnutie ústavného súdu o plebiscite.

Predseda MSZP József Tóbiás dnes povedal novinárom v Budapešti, že po parlamentnom schválení uznesenia, ktorým sa nariaďuje uskutočnenie referenda o povinnom prerozdeľovaní utečencov, je ešte dôležitejšie, aby sa uskutočnilo "skutočné referendum". Socialisti totiž začali zbierajú podpisy potrebné k vypísaniu ľudového hlasovania o znovuzavedení mzdového stropu pre vedúcich štátnych úradníkov a o zákaze predaja štátnej pôdy.

MSZP v utorok vytkla vláde, že odmietla, aby sa tieto referendá uskutočnili spoločne. Voličov Tóbiás povzbudil, aby podporili svojimi podpismi vypísanie plebiscitu o mzdovom strope a štátnej pôde.

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" znie otázka ľudového hlasovania iniciovaného vládou. Voči utorkovému uzneseniu parlamentu, ktorým sa referendum nariaďuje, je možné do 15 dní podať sťažnosť na ústavný súd.

Iniciatívu vlády vypísať ľudové hlasovanie oznámil 24. februára premiér Viktor Orbán. Minister riadiaci kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán minulý týždeň povedal, že plebiscit bude možné uskutočniť zrejme v septembri alebo začiatkom októbra.