Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko stálo riešenie migračnej krízy dodatočných 8 miliárd forintov

Maďarskí policajti hliadkujú na maďarsko -srbskej hranici Foto: TASR/AP

Do nákladov je zarátané budovanie hraničných zábran, preprava migrantov vlakom i autobusmi.

Budapešť 28. októbra (TASR) - Pri riešení ilegálneho prisťahovalectva vznikli maďarskej polícii od vlaňajšieho decembra dodatočné náklady vo výške 8,3 miliardy forintov (26,6 milióna eur). Informoval o tom dnes spravodajský server mfor.hu odvolávajúc sa na Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Najvyšší podiel na uvedených nákladoch mali príplatky za nadčasy - 3,8 miliardy forintov (12,2 milióna eur), 1,03 miliardy forintov (3,3 milióna eur) si vyžiadala daň a odvody; 2,9 miliárd forintov (9,3 milióna eur) dosiahli náklady na stravovanie policajtov a migrantov, ubytovanie posíl, dopravu, pohonné látky a zdravotnú starostlivosť; 574 miliónov forintov (1,8 milióna eur) išlo na informatiku a technické zabezpečenie.

Server pripomenul, že poslanec vládnej strany Fidesz László Vígh pred týždňom informoval, že náklady štátu na riešenie migračnej krízy prekročili 60 miliárd forintov (193 miliónov eur). Do týchto nákladov je zarátané budovanie hraničných zábran, preprava migrantov vlakom i autobusmi.

Navyše Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) minul na starostlivosť o migrantov 2,8 miliárd forintov (9 miliónov eur). Náklady Budapeštianskeho dopravného podniku (BKK) na prepravu migrantov dosiahli 100 miliónov forintov (321.543 eur).

Podpora Fideszu v období migračnej krízy výrazne stúpla

Podpora strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP v uplynulom štvrťroku zo strany voličov výrazne stúpla, zatiaľ čo opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) zaznamenala najslabší výsledok od roku 2000. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Tárki, ktoré dnes zverejnila agentúra MTI.

Uplynulé tri mesiace priniesli posilnenie preferencií bloku Fidesz-KDNP, ktorý mal aj dovtedy značný náskok. Z obdobia intenzívnej migračnej krízy významne profitovali Fidesz a KDNP, socialisti stratili časť podpory a preferencie ostatných strán sa nezmenili.

Vládny blok Fidesz-KDNP podporovalo v júli 22 percent voličov, v októbri však už 28 percent. Najsilnejšia opozičná strana Jobbik zaznamenala v danom období pokles preferencií z 13 na 12 percent. Podpora MSZP klesla z júlových 11 na sedem percent v októbri.

Ostatné strany stagnovali: ochranárska LMP na dvoch percentách, podpora Demokratickej koalície (DK) klesla zo štyroch percent na tri percentá, strany Együtt (Spolu) a Dialóg pre Maďarsko (PM) dosiahli po jednom percente v júli i v októbri.