Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trom zo štvorice vrahov Rómov v Maďarsku hrozí doživotie

Deti spievajú počas pietnej spomienky v Budapešti 23. februára 2012 pri príležitosti 3. výročia vražedného útoku na Rómov. Foto: TASR/AP

Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení vlani 25. marca.

Budapešť 23. mája (TASR) - Prokurátor Zsolt Szabó žiadal v stredu na Súde pre okolie Budapešti doživotný trest pre troch obvinených zo série útokov na Rómov, ktoré si v rokoch 2008-09 vyžiadali šesť ľudských životov.

Obhajca Zsolt Bérdi, ktorý v spore zastupuje hlavného obvineného Árpáda K., však dnes vyhlásil, že obvinenia nie sú dokázané.

Podľa komerčnej televízie Hír TV obhajca povedal, že rozsudok možno očakávať začiatkom leta, ešte predtým, než nadobudne účinnosť nový Trestný zákonník.

"V doterajšom priebehu celého procesu som zistil, že sú v ňom nedostatky, ktoré sa pán prokurátor vo svojej záverečnej reči snažil bagatelizovať. Sú to nedostatky, na základe ktorých v určitých konaniach nebude možné môjmu mandantovi dokázať vinu," povedal obhajca pre Hír TV.

Prokurátor pre troch obvinených žiadal trest odňatia slobody na doživotie a pre štvrtého obvineného, Istvána Cs., 15 rokov väzenia.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení vlani 25. marca.